Göran Persson: the Movie

Från Psyklopedin
Hoppa till: navigering, psyka

Göran Persson: the Movie, svensk/tysk/kanadensisk actionrulle från 2006, som gjordes inför det svenska regeringsvalet, till sossarnas, miljöpartiets, vänsterpartiets och folkölspartiets fördel. Göran Persson spelades av Homer Simpson som fick lägga på en hel del fläsk för att uppnå rätt storlek, vilket var ett rent nöje för honom.

Filmens omslag, här på grekiska. "NOCNØ BNCCAPNOHOBN4 CTAANH" betyder "Se filmen eller DÖ"

Göran framställs som en amerikansk superhjälte med knallrosa, åtsittande pyjamas med texten "GP" på, och en järnkäke med sylvassa, blanka tänder i stål som kan hugga igenom pansarplåt. Dessutom är han enormt fet med 380 cm runt midjan. Det har spekulerats i vad "GP" stå för. Man trodde först att det stod för Grand Prix, men ha nu kommit framm till att det står för Galnopedin, Psyklopedins förfäder alltså.

I början sponsras filmen av Göran själv som ryter som ett lejon. Därefter spelas Hard Rock Café Halleluja med Lordi som signaturmelodi och man ser Göran dansa trojka med Tony Blair och George W Bush. I Sverige sågs filmen av 9 miljoner människor, och den visades i många andra länder, bland annat Finland där den sågs av 34 styckna och Island där den sågs av 158 miljoner. Filmen har vunnit pris för "Mest patetiska film 2006".

Handling[redigera]

Det är en helt vanlig, soligt söndag och huskråkorna skiter över hela Norden. Anitra Stenskalle är på Alko och köper starksprit. Göran Persson har roligt i sängen med sin hemliga älskarinna, Pernilla Wallgren, som han gjort barn med några gånger. Anitra kommer hem och Göran gömmer Pernilla under sin väldiga kroppshydda. Ha'ru köpt någe mat åt mej, kärringjävel? ryter han. Hon tar fram pengasedlar med ketchup och vanilinsocker och Göran äter upp allting, tallriken också. Göran får ont i magen och går ut på en prommenad till Moses bar (Vilket ej ska förknippas med: Moes bar ) i Stockholm. Han äter upp ytterdörren och går in. Där träffar han den försupne Joseph Stalin som sitter i smutsig t-shirt, trasiga farmarbyxor och flottigt hår. Göran beställer ett bowlingklot med öl, men snubblar på bardisken och råkar tappa klotet i huvudet på Stalin. Stalin blir rosenrasande och tar upp en plåtsax för att halshugga honom. Men Görans hals är gjord av gjutjärn och saxen går sönder. Därefter tar han upp Stalin i famnen och kastar iväg honom genom luften så att han landar i Tyskland.

Göran Persson myser i soffan med sin hemliga älskarinna.

Därefter dricker Göran upp ölet och tillverkar en flöjt utav bowlingklotet. Han går upp kaknästornet och övar, för han tänker ställa upp i Melodifestivalen - och vinna! Han sätter flöjten i analöppningen och börjar spela Ievan Polkka med fullt ös, för han kan ju inte använda munnen då han skall sjunga samtidigt. Mot slutet av sista versen börjar det spruta lösskit ur flöjten som hade strilmunstycke, och han träffar ingen mindre än Fredrik Reinfeldt, som stått och tjuvlyssnat, rätt in i örat! Sedanmer kom en plåtbit från diskbänken, vilken han åt till middag i går, och fastnar och täpper till flöjten så att flyger iväg och hamnar i käften på Reinfelt. Han vänder den åt rätt håll och blåser så att metallbiten träffar Göran i pannan. Han faller baklänges och brakar igenom alla våningar i tornet.

Därefter måste Göran Persson fly! Han hittar en Trabbi som han tänker knycka. Han biter upp låset med ståltänderna, men det smakar så gott så han råkar äta upp halva bilen! Nu är framänden med motorn borta och han måste sitta i baksätet och veva kardanaxeln för hand. Han vevar så att han burnar och bränner gummi. Han åker i sjuttio kilometer i timmen och Reinfelt springer Hakki Häälinen på honom. Göran får sladd och kör in i en stoppsten så att han flyger ur baksätet och brakar genom fönstret till en McEdonienresturang. När Reinfelt kommer börjar Göran slänga tyska hamburgare på honom. När Reinfeldt är begravd under ett berg av hamburgare firar Göran med att äta upp resten av Trabbin och sedan äter han upp plåttaket på resturangen. Han sköljer ner det hela med fyratusen liter fritörsfett.

När han kommer hem till Övre Torp i Lappland står en Hummer H2 i sängen! Anitra förklarar att bilen hade brakat in genom väggen och hon hade trott att det var Lille Göran som var hemma tidigt. Hon berättade även att hon hade slaktat Pernilla Wallgren och att hon skulle ätas till efterrätt. Men först måste Göran vara en duktig kisse och äta upp de kilon plåtskrot som ligger i kylskåpet. Sedan åt han även upp Hummern. Finns det mer, kärringjävel? sade han när han svalt det sista reservhjulet.

Då hörs en röst ifrån ovan ropa: SKIT ASFALT, DITT JÄVLA BETONGARSEL! Det är Reinfelt som ätit ut sig ur hamberget och styr en Flygande cementblandare! Han tippar ut 101 miljoner ton cement över Övre Torp. Det kommer ta sekler för Göran att äta ut sig.


Och så vitt jag vet sitter han där än i dag.

I rollerna[redigera]

 • Homer Simpson spelade Göran Persson
 • Ned Flanders spelade Fredrik Reinfelt
 • Marilyn Monroe spelade Anitra Stenskalle
 • Charlie Chaplin spelade Joseph Stalin
 • Pernilla Wallgren spelade Anitra Stenskalle
 • Anitra Stenskalle spelade Pernilla Wallgren
 • Bart Simpson spelade Tony Blair
 • Lisa Simpson spelade George V bush
 • Lordi spelade "Hard Rock Café Halleluja"
 • Ronaldinjo spelade fotboll

Musiken från filmen[redigera]

 • Hard Rock Café Halleluja

Spelas som signaturvinjett.

 • Pickadilly Circus

Spelas då Pernilla Wallgren blir slaktad.

 • Mmm...vilka goda sedlar

En lång, lång polka om Görans bisarra matvanor.

 • Aj min magge!

Vemodig kärleksballad om Görans mage.

 • Sovjethymnen

En kass och dålig sång som är jobbig att höra.

En psalm som handlar om ett torn.

 • Mein Trabbi

En räsersång från rally-VM.

 • Der großen Hamburger

En snabbmatstango.

 • Mein Überhaus

En 19-timmarsopera om att det är skönt att komma hem.

 • Bullar E Tarantella av Ennio Morricone

Filmens återkommande ledmotiv som även spelas över eftertexterna.