Game of Thrones

Från Psyklopedin
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Ätten Lannisters vapensköld. Deras valspråk är "Se mig rita"[1].

”Ein Volk, ein Reich, ein Führer!”

~ Melisandre om Stannis Baratheon

”Seven hells...”

~ alla andra i Game of Thrones om ovanstående

”Men jag röstade ju på Vänsterpartiet!!!!!”

~ Winter Flame om Game of Thrones

”Jaha, ännu en fantasy-mögserie som har en skitidiotisk eurocentrisk världsbild! Dags att ringa skaparna!”

~ Fern Flare om Game of Thrones världsbild

Game of Thrones är en episk fantasysaga (eller snarare nördig TV-serie) som skildrar gängkrigen mellan olika rivaliserande familjer i Västerås. Serien baseras på G. R. R. "Grr!" Martins bokserie A Song of Ice and Fire som i sin tur baseras på författarens egna fylledrömmar och LSD-snedtrippar[2].

Handling[redigera]

Muren som skyddar riket från rydaholmare och annat oknytt.

Det börjar med att en grupp ur Nattens väktare, en sorts paramilitär skyddskår som vaktar muren runt Rydaholm[3], patrullerar ett område bortom muren på ren rutin. En spejare finner en grupp döda rydaholmare som förmodligen omkommit under en fyllefight med andra rydaholmare. Han återvänder till sin enhet och rapporterar fyndet. Befälet tycker det verkar som en jättebra och kul idé att ta sig dit och peta på liken med en pinne och beordrar förflyttning. Men när de når fram är döingarna borta! Spooky...

Under tiden har kung Robert I Baratheon[4] fått för sig att våldgästa sin gamle vän Eddard "Ned Flanders" Stark, lord av Vinterhed och utnämna honom till sin "hand", vilket betyder typ vicekung. Detta för att Robert ska få mer tid till att knulla, supa och slåss medan Ned får det egentliga ansvaret för riket.[5] Motvilligt accepterar Ned och följer med till huvudstaden Kungshamn[6]. Kort därefter dör kung Robert i en "jaktolycka"[7] och tronstrider utbryter[8]. Lord Eddard misslyckas totalt med sin statskupp, delvis eftersom han i förväg avslöjar den för drottning Cersei Lannister som själv ämnar gripa makten. Summa summarum beter sig Ned så korkat att han trots att han är huvudperson förlorar just huvudet. Bokstavligen.

Efter kung Roberts död slåss släkten Lannister, av sina fiender även kallade "Lamm-ister" och "islamister", mot släkten Stark, som av sina fiender kallas "Svag", om makten över Västerås i ett blodigt inbördeskrig. Ungefär som i Arn. Eller Mellanöstern för den delen.

Fler ätter och fraktioner hoppar in i leken om tronen eller självständighet, Neds oäkta son Jon Snö tvingas ta värvning i Nattens väktare på muren, eftersom han är en mobbad oäkting som ingen tycker om. Intrigerna tätnar och helvetet brakar lös. Eller i det här fallet sju stycken.

Visst ja, alla huvudpersoner dör. Därefter blir blir bipersonerna huvudpersoner. Sen dör även de.[9]

Viktiga personer[redigera]

Som sagt, alla dör. Men många gånger hinner de i alla fall spela en viktig roll innan de omkommer, i vissa fall även efteråt. Här nedan följer en helt slumpmässig lista.

Robert I Baratheon[redigera]

Robert har fått en egen spritdryck uppkallad efter sig, precis som en annan suput till statsman, nämligen Boris Jelzin.
Robert och Lyanna Stark, innan all skit händer. Lägg märke till hans smärta kropp...
... för så här ser han ut nu!

"Kung, krigare, suput, bock, hanrej och fetto".

För länge sedan levde lord Robert av ätten Baratheon ett lugnt och skönt liv som herreman. Han umgicks med sin bästis Ned Sark och skulle gifta sig med Neds heta syster Lyanna. Så från ingenstans kommer kronprins Rhaegar Targaryen och kidnappar henne! Alla blir förstås skitsura. Robert och hans kompisar inleder en revolt och störtar den gamle kungen, varpå Robert blir ny kung. Hans blir älskad av folket, men han klarar inte av att styra riket ordentligt själv. Hellre än att regera ägnar han sig åt orgier i mat och sprit, samt vanliga orgier. Gifter sig med Cersei Lannister. Dör under mystiska omständigheter, helt orelaterade till hans fetma och leverproblem.

Aerys II Targaryen[redigera]

"Den galne kungen", inavlad idiot. Ungefär som Stalin fast med långa, fula oklippta naglar. Han dödade Krishna offscreen.

Kritik[redigera]

Kritik har riktats mot serien då den innehåller och förskönar bland annat barnsoldater, incest och pedofili. Härföraren Robb Stark är bara 14 år och drar ändå ut i krig. Frivilligt dessutom, den dummerjönsen. Och nog för att kungahus brukar vara inavlade men ätten Targaryen ska förstås överdriva och gifter sig med sina syskon i generationer. Konsekvenserna blir värre än för huset Habsburgs spanska gren, och då är det illa på riktigt. Och förstås då Jaime och Cersei Lannister.

Daenerys Targaryen gifts bort som 13-åring med dhotrakiern Khal Drogo och äktenskapet fullbordas. Pedofiler menar dock att detta inte alls är ett fall av pedofili utan snarare hebefili, vilket är äckligt eftersom barnen då är för gamla.

Amerikanska kristna fundamentalister menar att det dessutom förekommer alltför mycket blodigt våld och, i sammanhanget, "vanligt" sex. Dessa kritiker har uppenbarligen inte sett ett enda avsnitt av Spartacus-serien.

Krigsälskarna Tjejmaffian gav serien kritik eftersom att bara 25 procent är kvinnor.[10]

Noter[redigera]

Bouncywikilogo.gif
För tråkiga personer utan kosmisk smak, har de humorlösa åsnorna på Wikipedia en artikel om Game of Thrones.
  1. Starks valspråk är "Nä fy fan vad fult, det är ju nästan så man spyr". Detta kan vara en bidragande orsak till det bittra agget mellan de båda släkterna.
  2. Enligt uppgift högre än muren "the Wall" runt Rydaholm.
  3. Även kallad "the Wall" för att låta internationellare.
  4. Ja, enligt Martin så har en helt vanlig svensk stad egen kung. Sa jag inte ovan att han var en knarkande alkoholist kanske?
  5. "Det som kungen skiter torkar handen upp", som västeråsarna säger.
  6. Bohuslänska Kungshamn är alltså huvudstad i västmanländska Västerås, alldeles logiskt. En annan förklaring är att Martin räknar Sverige som en helt egen kontinent som uppkallats efter staden. Men i sådana fall måste Martin vara anställd som PR-konsult av Västerås kommun, vilket i sig inte är helt otroligt.
  7. Ett flertal konspirationsteoretiker hävdar med rätta att kungen i själva verket blev mördad på Lannisters order.
  8. Enligt samma konspirationsteoretiker som ovan så är Roberts söner inte rättmätiga arvingar då de egentligen inte alls är Roberts söner utan istället är resultatet av lite gammaldags medeltida kinky blodskam mellan drottning Cersei och hennes tvillingbror Jaime, därför skulle de inte kunna hävda tronanspråk (vilket de ändå knappast är intresserade av då båda fortfarande är små barn).
  9. Kirinska ungdomar i Kista som spydde på serien!
  10. Tjejmaffians ledare Gudrun af Schyman
Antal huvudpersoner i Game of Thrones som har dött sedan du öppnade denna sida:
CounterZero.gifCounterZero.gifCounterZero.gifCounter5.gifCounter4.gifCounter3.gifCounter2.gif