Guldmakeri

Från Psyklopedin
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Guld, guld, guld!!

Guldmakeri är att maka guld, liksom, där "maka" betyder "göra". Man utgår ifrån något annat än guld, helst något billigare, mixtrar, fipplar och filijoxar med detta annat, och vips står man där med en lagom mängd guld, inte så pass mycket att man gör skatteverket eller rånartjänst misstänksamma, men så pass mycket att pantbanken tror att det verkligen är moster Agdas gamla vigselring, som bara råkade hamna i brasan (!).

Olika sätt att maka guld[redigera]

Alkemi[redigera]

Ett klassiskt sätt att maka guld var alkemi. På den tiden bestod allting av fem element, nämligen jord, eld, luft, vatten och de vises sten. De vises sten var mycket svår att få tag på, man måste i allmänhet hämta ner en bit av kristallsfärerna i vilka planeterna svävade (på den tiden), och detta kunde som regel inte genomföras utan ultramagi eller meteoritjärn, som innehöll spår av de vises sten. När man så lyckades rena fram de vises sten i tillräcklig mängd, så blandade man alltså kvicksilver, silver och de vises sten, lade dessa i ett eldfast kärl och stoppade in ekipaget i en kemisk ugn med temperatur på cirka 1230°C i 200 timmar, och ut kom det ett litet lagom lass guld. Tekniken hölls hemlig av flera skäl, men den viktigaste anledningen till att den inte blev någon succé var att de vises sten var extremt eftertraktat, man kunde exempelvis framställa livselixir som förlängde livet i 100 år i stöten, man kunde göra sig osårbar i strid, och diverse andra användningar. Baron von Münchhausen ansågs bland alkemister vara expert på de vises sten, och han använde denna för guldmakeri endast en enda gång, något som han senare skulle komma att beskriva som ett stort misstag i sina memoarer.

Guldplättering[redigera]

Guldplätterad tegelsten

Guldplättering är en sedan antiken vedertagen metod att maka guld. Den går till så att man tar silver och meddelst avancerad alkemi, exempelvis ingnidning av guldfolie under utsägandet av extremt dramatiska magiska formler, lägger ett skikt av guld på den mindre värda metallen. Det så framställda skenbara guldet, säljes nu för samma summa som om det vore guld, varefter man för denna summa köper äkta guld. Detta har länge ansetts vara den vedertagna guldmakerimetoden, ett större antal varianter förekommer, bland annat där silver byts ut mot gammal häst, och guldfolie mot löständer. En annan kombination är gris i säck mot sten i säck.

Kattguld[redigera]

Katter är allmänt elektriska, och när alkemins lagar voro stadfästa, så kunde man med hjälp av katt och sten framställa kattguld. Man tog då antingen en levande katt, t.ex. Felix, och sedan lockade man Felix att gnida sig mot stenen, genom att muta den med litet strömming: "Kom Felix, så ska du få litet strömming!" Då utströmmade magiskt-elektriska urladdningar mot stenen, som omformades till kattguld, vilket man kunde gå med till marknaden och försöka byta mot värdeprylar, exempelvis glaspärlor (på den här tiden var glaspärlor väldigt dyrt). Eftersom naturlagstiftningen ändrats sedan dess, så fungerar inte längre denna framställning av kattguld.

Modernt guldmakeri[redigera]

En mycket rik vandöd

I och med att alkemin förklarades olaglig, något som genomdrevs av påvekyrkan som var starkt missnöjd med olicencierat utövande av magi, så har denna vetenskap ersatts av kemi, där helt andra lagar gäller. Man har inte längre fem grundämnen, dessa har döpts om till fast, flytande, gas, plasma och Bose-Einstein-kondensat, utan de moderna grundämnena utgör till antalet hela 117 stycken. Reglerna för hur man omvandlar det ena grundämnet till det andra har dessutom striktats upp ordentligt, och bevakas stenhårt av naturlagsdvärgarna. Dock finns det även i den nya lagstiftningen möjlighet att skapa guld från andra grundämnen. Man tar då ett annat grundämne vid namn kvicksilver, som har siffran 80, en metall som flyter omkring, och gör folk och andra kritter hjärnskadade litet här och litet där, och utsätter detta grundämne för ett synnerligen egenartat grundämne, en ädelgas vid namn neutronium, med siffran noll (0), varvid på ett extremt omatematiskt sätt kvicksilvret omformas till guld, med siffran 79. Naturlagsdvärgarna brukar tycka att den här lagen är en av de mest egendomliga man kan tänka, men som elaka byråkrater de är, så tillämpar de denna lag strikt, logiskt eller ej. Det är alltså fullt möjligt att med modern teknologi maka guld, men det finns ett större antal svåra begränsningar: för det första är kvicksilver dyrare än guld, för det andra finns inte neutronium i naturen; man måste ha ett kärnkraftverk för att tillverka neutronium i tillräcklig mängd, och neutronium har den fula ovanan att fastna i alla möjliga atomer, den har ingen speciell förtjusning för kvicksilver, och när neutronium fastnar litet här och litet där, ja då blir allting radioaktivt, och som lam och mesig organism människor är så blir de sjuka och dör.