Håkan Hellström

Från Psyklopedin
Hoppa till navigering Hoppa till sök
En av de mest kända svenskarna under modern tid. Men varför?

”Håkan är ett bevis på danskarnas musikalitet”

~ Tommy Körberg om Håkan Hellström


Håkan "Håkan-bråkan" Gegorius Hellström, föddes i slutet av sextiotalet i själva verket så sent som 1972. Han är en svensk/dansk musik-misshandlare, Hallsflusssångare och astronaut. Hellström är mer känd som den verkliga Mowgli, då han som barn blev uppfostrad av duvor på Järntorget i Göteborg. Detta är något som är mycket framträdande i hans musik då hans röst ofta liknas vid den hos en döende skata eller kraxande kråka.

Hellström är son till den danske kungens bror Prins Henri Marie Jean André Count de Laborde de Monpezat och den danske prinsessan Elisabeth Caroline-Mathilde Alexandrine Helena Olga Thyra Feodora Estrid Margarethe Désirée. Deras relation fick dock ett abrupt slut när den danske finansministern hittade bevis på att prinsen hade förskingrat pengar från stadskassan. Det var sedermera tvungna att deportera sitt enda barn till Göteborg.

Barndomen[redigera]

Att växa upp som en duva i Göteborg var inte alltid det enklaste. Det var ofta brist på mat och alla var tvungna att dela brödsmulorna med de andra i flocken. När Håkan fyllde sextonår fick han en gitarr och en salami som present av hans fågel vänner. Detta ledde in honom till en värld fylld av musik och skulle så småningom även komma att leda honom ut i rymden.

Hans första riktiga låt som han komponerade helt själv var ursprungligen bara en samling av lokala ordspråk skrivet på baksidan av en avslitet lock från en portfölj, men tillsammans med sitt helt improviserade ackompanjemang på gitarr kom låten snart att bli en bekant melodi älskad av berusade, fjortonåriga flickor med rosa converse skor och fula frisyrer. Låten är känd som "Kom igen Lisen"

Vad hände med salamin? - Enligt vissa källor ska han ha ätit upp den.

Biografi[redigera]

Hellström tvingades till att vara med och bilda Funk-Metal bandet Broder Daniel. Henrik Berggren var hjärnan bakom denna ondskefulla plan som skulle ge folkölet ett dåligt namn samt se till att flera unga flickor miste sina liv. Håkan blev fastspänd på en elektrisk stol bakom trummorna i bandets replokal och med hjälp av olika starka och välplacerade elchocker fick Henrik honom till att slå på de olika trummorna. 1995 var Håkan alldeles utbränd av att spela trummor och blev kastad i kanalen i Göteborg. Två veckor senare fick Broder Daniel skivkontrakt med vapentillverkaren EMI.


2000-2001[redigera]

Hellström blev känd för en större publik hösten 2000 när han slog igenom med låten "Känn ingen sorg för mig Ankeborg". Hans första album med samma namn kom i oktober och trycktes i mer än 150'000 exemplar var av endast 12 såldes. Ryktena säger att Håkans senila mor köpte åtta av dem och de återstående exemplaren maldes ner till grus som ska ha använts som bindemedel i tvål. Förutom debutsingeln innehöll den ytterligare tre singlar, "Snubblar", "En vän blev påkörd av en bil" och "Om du betalar får du mig direkt" som alla får betraktas som klassiker.


2001 fick Hellström utmärkelsen Årets äckligaste göteborgare med motiveringen: ” Håkan Hellström har i år kraxat sig in i svenskarnas hjärnor för att försöka omvända dessa till kommunister och starkt bidragit till att skapa en vidrig klädstil i Göteborg. Hans artisteri är fyllt av sprit och våld samt bygger på en göteborgsk tradition att bete sig som en idiot, dock i modern tappning. Håkan har med sin musik nått över generationsgränser och där med inte bara legat med döttrar utan också med deras mödrar, alltså en värdig Årets Göteborgare 2001. „

2002-2004 (Rymdåren)[redigera]

Håkans Första rymdskepp i vilket han fick Prostetnic Vogon Jeltz på fall 2003

I början av 2002 blev Håkan anklagad för stöld och bedrägeri utav Vogonerna. Han tvingades till att ta värvning i Svenska rymdflottan för att förhindra jordens undergång. Håkan började studera på Rymdkrigsskolan i Stockholm och gick ut med högsta betyg i alla ämnen. Han fick utmärkelser som bäste pilot och fick graden Major. Han blev även tilldelad skolans hedersmedalj.

År 2003 skulle komma att bli ett hektiskt år får Hellström. Han stoppade arbetarupploppen på Mars och det var även detta år som han fick Vogonen Prostetnic Vogon Jeltz att fly ut i universum efter att han försökt invadera jorden. Håkan blev hyllad som världens räddare och blev befordrad till Överstelöjtnant.

2004 var allt utomjordiskt hot borta. Håkan hade lyckats leda den svenska rymdflottan till segrar vid Venus månar och hade krossat Bumbi Grechulty's flotta vid vintergatans början. Det var dags för honom att återvända till musiken.

Håkan flög en av de många Årtusendefalkar som Sverige beställde av just vapentillverkaren EMI i början av 70-talet.

Kontroverser[redigera]

Hellström är känd för att rakt av stjäla textrader från artister som skriver värre texter än vad han personligen gör. I varje låt finns det spår av Morrissey och Bob Dylan. Som exempel kan nämnas textraden "En tax ser ser ut som en korv, med senap och ketchup blir den en korv" i låten "Taxkorven" på plattan Känn ingen sorg för mig Ankeborg, som kommer från Morrisseys "Everyday Is Like hell" ("hot dog is a hot dog with ketchup and mustard!").

Det finns även vissa rykten som säger att Håkan planerar att göra en rad med avancerade plastikoperationer för att se ut som Bob Dylan.

Diskografi[redigera]