Hög-IQ-idiot

Från Psyklopedin
Hoppa till navigering Hoppa till sök
En serie om dumhet
Standard "låg-IQ-idioti"
Standard låg-IQ-idioti
Hög-IQ-idioti
Hög-IQ-idioti
Olika typer av dumhet:

Vad som saknas:

En hög-IQ-idiot är en människa med högt IQ men utan något som helst vett och sans. Då vett och sans är sammansatt av dels sunt förnuft och dels självbevarelsedrift, kan man bland hög-IQ-idioter både upptäcka komplett vansinniga handlingar och extremt bizarra självmord, vilket emellertid inte alltid behöver vara fallet, då hög-IQ-idioten ofta kan vara en introvert människa som resonerar logiskt oantastlig smörja som aldrig praktiseras.

Historia[redigera]

De gamla grekerna[redigera]

Aristoteles ger eleaterna fingret

Redan de gamla grekerna uppvisade exemplar av typen hög-IQ-idioter, exempelvis den eleatiska skolan av filosofer, vilka dels hävdade att en kanin ingalunda kan springa ifatt en sköldpadda, dels att endast ett enda föremål existerade i hela universum, dels att ingenting någonsin förändras, utan i stället är totalt stilla och oföränderligt. Filosofen Aristoteles förtjänade sin största berömmelse på att ösa skit över denna skola, för vilket han tillägnas stor ära.

Solipsisterna[redigera]

Solipsisterna hävdar att endast de själva finns, och att alla andra endast är illusioner. Man vet inte om det finns solipsister, eftersom de inte brukar bry sig om att ge sig till känna eller beskriva något för andra människor, som ju, enligt dem, inte existerar.

Annihilisterna[redigera]

Annihilisterna, även kallade bombanarkister, kämpade för upplösning av staten, kaos och anarki genom att bomba och sätta skräck i människor. Det lyckades de med storartat, men de lyckades också sätta fart på polis, hemlig polis och militär. Det brukade sluta med att bombanarkister hängdes om halsen i de fall de inte i stället lyckades spränga även sig själva. De är idag utdöda.

Radikalempirister[redigera]

En intressant hybrid mellan den eleatiska skolan och solipsisterna är radikalempiristerna, som hävdar att eftersom vi inte kan observera någon verklighet bakom det som våra observationer anger, så finns det ingen bakomliggande verklighet bakom våra observationer. Universum består enligt radikalempiristerna av observationer alena, eftersom det inte spelar någon roll hur detaljerade våra observationer (kaniner) är så kommer vi aldrig att exakt ringa in den bakomliggande verkligheten (sköldpaddan). Matematiker som har en elementär insikt i gränsvärden och analys brukar drabbas av hysteriska gråtattacker eller egendomliga ticks i ögonen och mungiporna när de hör det radikalempiriska resonemanget.

Radikalempiristerna har haft stort inflytande i att de grundat religionen positivism samt dess hatade motståndare pragmatismen.

Liberalerna[redigera]

Liberalernas hög-IQ-idioti består av många komponenter, mest notabelt "fri vilja" som de hävdar är en kosmisk slumpfaktor som gör varje beslut fundamentalt oförutsägbart, och att detta medför att Gud eller evolutionen har rätt att sätta en blixt i huvudet på den som väljer fel. Alla andra människor hävdar i stället att "fri vilja" är när man har tillräckliga medel till att göra det man väljer att göra, samtidigt som det inte finns något fysiskt hinder, någon regel eller norm som hindrar en. Psykologer brukar göra narr av liberalernas "fria kosmiska slumpvilja" genom försök som gör att psykologerna med säkerhet kan avgöra vad som försökspersonen kommer att välja fem sekunder innan de väljer. Psykologerna gör fingret åt denna liberalernas hög-IQ-idioti.

Bot mot hög-IQ-idioti[redigera]

Liksom imbecillism och låg-IQ-idioti i hyfsad utsträckning går att bota genom utbildning och träning, så går hög-IQ-idioti i viss mån att revertera, som man säger när man vill låta fin, men menar "bota". Hög-IQ-idioten behöver oftast någon praktisk jordnära och mycket tålmodig människa som förstår sjukdomen, och som inte är rädd för att verka dum, i det ständiga frågandet: "kan du förklara det där litet mer kortfattat". Denne kompis, "bollplanket", är väl verserad i att komplicerade resonemang kan vara felaktiga och sväva i det blå, lika ofta som de är sanna och underfundiga.

För den vanliga medborgaren är boten mot att låta sig hunsas av hög-IQ-idioter bara att stå på sig och inte acceptera resonemang som verkar långsökta och egendomliga.

Se även[redigera]