Heliogabalus

Från Psyklopedin
Hoppa till: navigering, psyka

Heliogabalus, verkligt namn Pertus Avitus Varrius Dumofulius var en kejsare i slutet av den Severinska dynastin i det Romerska Riket, som var känd för att driva med systemet och hitta på bus, för att reta gallfeber på gamla förtorkade senatorer. Han ses som en föregångare i Martintimellismen då han rev ut gamla väggar och kvävde folk i blomsterhav.

Tillträde[redigera]

Hans föregångare i dynastin Argodummius Caracallus Elacius, hade mördat sin brorsa Timidius, även kallad Geten, varpå romarna blev litet lack, de hade ännu inte vant sig vid att romerska kejsare blev mördade och gick omkring och mördade litet här och där (se Ruskig död för principen liksom), och så de lät tillsätta en konstgjord kejsare kallad Machinus Technicus av ren plåt, som gick omkring och skrek "Ave", närvor vid Colosseum och gjorde tummen upp och tummen ner litet om vartannat, men till sist började romare titta litet misstänksamt på Machinus Technicus och tycka att det var underligt att en slav stod lutad mot Machinus exakt när han gjorde sina åtbörder, samt att han bara sade Ave, och i övrigt bara kunde göra två gester. I själva verket var den romerska senaten rätt så trött på att ha en kejsare, så de hade tillsatt Machinus endast som en ploj för att slippa regeras av en lynnig kejsare som på pin kiv kunde avrätta folk både till höger och vänster. Ryktet började emellertid sprida sig om Machinus Technicus tillkortakommanden, och armén var väl inte helt förtjust eftersom de måste ha en relativt (men inte alltför) klok befälhavare när de skulle strida mot exempelvis elaka perser, arga goter eller upproriska judar. Alltså gav sig armén iväg till Syrien där de hittade en kusin till Caracallus och Timidius Geten, för tillfället utklädd till pajas med vitmålat ansikte, röd mun, och en rund knopp på näsan. Detta var så mycket som Pertus Avitus Varrius Dumofulius, överstepräst i den Syriska Kannibalistiska Belsebub-kulten För Sadistiska Människoätare Även Om Människoätandet Var Begränsat Till Endast Enstaka Högtidliga Tillfällen, för enkelhets skull förkortat till SKBFSMÄOMVBTEEHT, som i sin tur förkortades till S-kulten. Armén målade genast ett porträtt av Pertus Avitus Varrius Dumofulius, som de döpte om till Heliogabalus, ingen vet riktigt varför, och sände porträttet till senaten i hopp om att de skulle godkänna Heliogabalus som kejsare.

Man tror att det fanns 350 senatorer sedan kejsare Claudius' (även kallad "Klasse") tid, eftersom han ville späda ut dem med andra människoraser. På något mysteriöst sätt så var detta inte fallet någon gång efter porträttets uppvisande inför senaten. Endast ett 80-tal senatorer finns kända från senare tiders rullor. Det ryktas om att somliga senatorer dog på fläcken efter att ha sett porträttet, att andra dog under oerhörda plågor många veckor senare, att vissa överlevde men blev grönfläckiga, att andra miste talförmågan till alla medsenatorers förtjusning, och att åtskilliga andra miste förståndet och vandrade vilset genom Roms nattliga gator och skrek.

Ny senat[redigera]

Heliogabalus tillsatte genast en ny senat i sådan hast att han av misstag tillsatte en passerande häst som smitit från sin ryttare, och likaledes en passerande lösdrivande hund vid namn Fido. Överlevande senatorer knotade, men accepterade till sist Fido som senator, då denne hade en helt överlägsen förmåga i grekisk matematik. Heliogabalus fick mycket kritik för att han tillsatt en häst som senator, och senare tiders regler tillät sedemera endast tillsättning av människor, samt hundar med extraordinärt hög intelligens. Brådskan var så stor så att Heliogabalus endast lyckades skrapa ihop 123 senatorer.