Helsingfors

Från Psyklopedin
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Helsingfors, Östersjöns pärla i all sin skönhet.

Helsingfors, (finska: Helsinki), (fingelska: Hell Sing Kee) är en stad i Finland och även Finlands hufvudstad.

Helsingfors är en stad som är lite trasig. Där finns många uteliggare eftersom landets invånare är entusiastiska anhängare av naturvandring. Hufvudstadsbladet är ortens främsta porrtidning pga antalet head-jobs per dagstidning. I staden finns bl a en vit kyrka vid det s k Stortorget (Vilket inte alls är så stort. som myndigheterna vill göra gällande) och en annan kyrka med gyllene kupoler. Presidentens palats är belägen mellan dessa två alldeles intill stranden för Kekkonen som var Finlands diktator under obestämd tid dvs i evigheternas evigheter ville alltid ha ett fiskespö i ena handen o pimpla då han hade gäster vid firandet av självständighetsdagen eller besvärliga överläggningar med tsarens kurirer.

Historia[redigera]

Helsingfors byggdes av prehistoriska byggbolag som anlitade mammutdrivna lyftkranar o flygande ödlor som transporterade byggmaterial. När forsen togs i bruk hade Baltiska Issjön redan stigit såpass väl då norrmännen hade börjat elda på isarna för att smälta dom att vattnet kunde med fördel ledas genom den nykonstruerade rännan till blivande Östersjön. En vänlig hälsning skickades omedelbart till alla som deltagit i projektet och så fick forsen sitt namn, Hälsingfors.

Stadens läge i det sydligaste landskapet är en naturlig följd av dess första stora mediafirug, Lennart Nyland.

Episoder[redigera]

Helsingforsare flyr undan vandalernas och esbianernas invasion i andra världskriget till sin beskyddare.

För att det inte skulle gå åt helsicke drev man bort alla störande folkgrupper som eventuellt kunde utgöra säkerhetsrisk för anläggningen. Så fick Vanda sitt namn. Alla vandaler internerades där bakom högt stängsel. Dock förekommer vandalismen på sina håll än i dag i världen. Andra orter blev till i grannskapet då en annan folkgrupp etablerade sig i Esbo. I namnet har första bokstaven ramlat bort sen urminnes tider. Vissa historiker menar att det kan ha varit L men inga arkeologiska fynd stöder direkt denna teori. Anekdoten om Grankullas tidiga namnbyte väckte stort ståhej på 1600- talet i samband med häxprocesserna. Alla städkvastar granskades noga för att kunna avslöja eventuellt kamouflerade häxor, men Blåkullateorin kunde ej bevisas.

År 1828 korpade man Kungliga Akademien i Åbo efter att ha bränt ner staden. Man målade om akademin, bytte pakethållare och döpte om den till Helsingfors universitet för att dölja stölden. Senare fick åboborna reda på tillgreppet och för att hindra detta brände de sin stad med Akademins bibliotek om och om igen med ojämna mellanrum. Efter senaste reningsbrand 1828 sade de att nu var det sista gången för alla, helsingforsare har ingen chans att aldrig mer stjäla kunskapsrelaterad material. Helsingfors Universitet hade dock redan grundats och denna sista förödande brand var egentligen ett tidigt skämt av studenterna från Helsingfors vid firandet av Valborg.

Tidig utveckling[redigera]

Gustav LM Sony-Ericsson Wasabröd grundade en by vid forsen för att jävlas med sin blivande rival Ivan den förskräckligt skrämde som lagt grunden till Moskvast i Ryssjland. Ingen ville flytta dit så stadens moderna förorter låg öde i flera sekel.

Sedan hände inte så mycket för Åbo framhöll sin position som Finlands ledande stad ytterligare några århundraden framöver utan att helsingforsare kunde göra något åt det. Men tack vare Napoléone kunde den ryska tsaren slutligen ansluta Finland till sitt rike och innan man visste ordet av hade Helsinfors blivit ny huvudstad i landet. Dock ej hela Ryssjland, utan endast i det nu forna svenska storfurstendömet Finland. Fint. (Detta var några år före tsar Kekkonens tid.)

Nyare tid[redigera]

Senare har Helsingfors etablerat sig väl bland världens huvudstäder, i huvudsak för att det finska parlamentet finns där, om dom inte är på semester på Kanarieöarna eller dito. Grannkommunerna far illa nuförtiden då det helsingforska levnadsutrymmet har börjat utvidgas genom att stadsledningen kör över grundlagen och roffar åt dig mark av dessa. Helsingfors stadsledning har en hemlig plan på att så småningom erövra hela landet och göra alla finländare till helsingforsare för att kunna beskatta landets befolkning i stadens räkning och till och med överta makten från riksdag och presidium. Tarja Halonen måste varnas om detta innan det är för sent.

Se även[redigera]