IRC

Från Psyklopedin
Hoppa till navigering Hoppa till sök

"...IRC är som LSD, när du väl börjar kan du inte sluta. Tro mig, jag har testat båda..."

~ Göran Persson om IRC

"...IRC är som LSD, en förkortning."

~ August Strindberg om IRC


Histora[redigera]

IRC Skapades 1993 av avdelningen för mental hälsa på svenska hälsovårdssmyndigheten i ett försök att dra ner belastningen på deras telefonväxlar genom att låta psykologer sitta och prata med patienten över internet, för att på så vis kunna prata med flera personer samtidigt istället för bara en åt gången.

Men allt eftersom man expanderade verksamheten ökade också antalet "botade" personer med tillgång till en IRC-klient. Och till sist fanns det så många botade personer att de lyckades knäcka protokollet och starta egna nätverk. Staten trodde att detta skulle innebära döden för IRC, eftersom man inte längre kunde veta vem som var läkare eller inte. Så blev det dock inte, eftersom så många nu hade tillgång till IRC att ett stort samhälle började växa fram. Man lyckades skapa fler klienter som alla fungerade tillsammans och fler och fler personer började använda IRC.

1998 skickades det första IRC-meddelandet utanför vårt land. Personen som skickade meddelandet (Börje Ohlsson, mer känd under sitt IRC-nick: "Swampen", från Ystad) skickade det till sin kompis "tuc" i Sydafrika, sen drogs hela världen med i IRC-snurren.

Syfte[redigera]

Syftet med IRC var från början att öka antalet patienter som en psykolog kunde ta hand om, eftersom man kunde chatta med flera personer samtidigt, men eftersom "botade" personer fortfarande hade tillgång till en IRC-klient utvecklades IRC från att ha som syfte att hjälpa personer med psykiska problem till ett globalt nätverk utan något bestämt syfte, men IRC avänds framför allt idag för att sprida porr (eller pr0n) och för att få kontakt med skumma personer i den undre världen.

Nytta[redigera]

IRC har för länge sedan spelat ut sin nyttoroll för läkarna, inte minst på grund av de s.k. botarna som kunde svara intelligent på frågor och därmed ersatte läkare helt och hållet. Den enda nytta som IRC kan bidra med i dagsläget är kommunikation mellan vanligt folk. IRC har nyligen även visat sig att vara ett botemedel mot IRL, om man med "botemedel" menar "byter droger, och slutresultatet är densamma".