Irssi

Från Psyklopedin
Hoppa till: navigering, psyka
En gammal version av Text-TV-läsaren Irssi i användning. Som synes begår användaren brott mot allmäktiga upphovsrättslagar genom att ha injicerat den jungrulikt rena programkoden med illaluktande eskimåcrackers spy-vara, det vill säga metotder för att kringgå skyddet mot ickeamerikansk Text-TV. Det mystiska månspråket finska har många anhängare bland eskimåmän som ännu bor hemma hos sina föräldrar, vilket torde förklara att bilden visar en text hutlöst stulen från det finländska statliga rundradiobolaget.

Irssi är ett populärt Sharewaredistribuerat program vars huvudsakliga funktion är att läsa Text-TV. Irssi utges av Pinnacle Systems och innehåller i sin ursprungliga form skyddsåtgärder som effektivt hindrar handlösa amatörer att göra nåt vettigt med programmet utan att betala för sitt dagliga intag av flygtidabeller, inrikes- och utrikesnyheter, programtablåer och väderleksprognoser illustrerade med 1970-talets bästa textbaserade datorgrafik. Främst går dessa åtgärder ut på att hindra europeér och andra så kallade skitar som föredrar UTF-8 eller PAL-videosignal framför NTSC att över huvudtaget starta programmets Text-TV-rendering.

Irssi är enligt Pinnacle kompatibelt med operativsystemen OS/2 och Emacs, men många säger sig kunna använda de flesta funktionerna även på datorer med Eunux.