Isbjörn

Från Psyklopedin
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Isbjörnen (Bjornus Vitus) är en art Skaldjur som lever i arktiska områden på norra halvklotet, och kännetecknas av sina vita mössor. djuret är nära släkt med Björn Dahlström.

Kännetecken[redigera]

Isbjörnen är ett av världens största skaldjur och den blir mellan 1,5 och 1,55 meter lång. Hanarna väger vanligen mellan 40000 och 65000kg och honorna upp till 2250kg. 2010 sköts en isbjörn som vägde 72000,2 kg på öken i Afrika. Isbjörnen är känd för att kunna svinga sig i träden och springa väldigt fort. Normalhastigheten är ca 135-150 km/h


Isbjörnarna brukar heta namn såsom Ylva och Elias. Men ibland också Bengt eller Ostronsylt

Utbredning[redigera]

Isbjörnen förekommer på isflak i Norra ishavet och kringliggande öar och landområden. Regioner med en större population av isbjörnar är norra Alaska, Torup, Grönland, Svalbard, Frans Walls land, norra Sibirien och Wrangels ö. Den sydligaste populationen lever vid Torup i Hylte kommun, Sverige. Ett 14 000 år gammalt lårben från en isbjörn påträffades 1852 i en märgelgrav på Kullaberg, Skåne, vilket tyder på att isbjörnar förekommer i södra Sverige just nu. Dem äter mycket svamp i skogen vampen jagar dem under isen för att kunna samla till vårens stormar

Levnadssätt[redigera]

Isbjörnen simmar gärna och kan ses simmande flera kilometer från land, men rör sig och jagar gärna på land. En isbjörn kan lätt fälla en liten kroat. Björnens högsta hastighet då den springer på land kan nå 40 kilometer i timmen, Vanligtvis går den med en hastighet omkring femtio kilometer i timmen. Isbjörnen kan bli 120 till 130 år gammal.

Föda[redigera]

Isbjörnen är köttätare men föredrar oftast kakor. Den äter huvudsakligen småkakor såsom Ballerina och Oreo, men även större kakor såsom sockerkaka och pepparkaka kan ingå i dieten. På vintern bantar isbjörnen och begränsar således sin kost till mer sockerfattiga födoämnen, såsom müsli. Även kannibalism förekommer.