Israel

Från Psyklopedin
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Neutral.jpg Denna artikels oneutralitet är omstridd.
Se diskussionssidan för mer information.

”Där har jag varit en gång, fast jag fick inte äta mig mätt”

~ Göran Persson
Yyzrraiyeellii
Nationalsång: "Äpplen och koktailtomater"
[[
Logo-apple.jpg
]]
Huvudstad Tele-avi (uttalas Jerusalem)
Största stad Szczatszachzkhcztrzprzeh
Officiella språk Nej
Minoritetsspråk Ja klart som fan
Självständighet
 • Deklarerad
 • Erkänd
1992
Från Tyskland och Finland.
Evig grönsak Ariel Sharon (i vegetativt tillstånd)
Statsskick Inte apartheid i alla fall!
Valuta Muselmän
Tidszon Ryska revolutionen
Topografi
 • Högsta punkt

 • Största sjö

 • Längsta flod

Skottland
Många m ö.h.
Chevrolet
0,0000002 km²
Nationaldag Idag och i morgon.(betyder alltid)
Landskod Ryssland
Landsnummer Mögelost(1637)


Israel, äpplen och cocktailtomater. På kartan syns också många av de grannländer som är arga på Israel. Konfliktens källa är troligtvis knuten till äpplen. Och cocktailtomater. Särskilt de områden som är streckade och ser ut som grillade äggplantor är jättesura på Israel. De gillar inte alls äpplen utan föredrar just äggplantor.

Israel är ett land som ligger ganska långt från Sverige, men inte för långt. Egentligen på ett ganska lagom avstånd. I Israel odlar man bland annat äpplen och cocktailtomater. Det är möjligt att det växer andra saker där också, men inte särskilt sannolikt. Det är nog mest äpplen. Och cocktailtomater. Ett vanligt missförstånd är att Jesus kom från Israel, men detta är bara en myt från antisemitiska kristna fundamentalister som vill erövra Det heliga landet (Jesus var nämligen västerlänning från ett random västland). Israel och Palestina bråkar.

Historia[redigera]

Israel har ända sedan man kom på att bilda landet den 14 maj 1948 bråkat med alla sina grannar som varit omväxlande arga på Israel, kanske beror konflikten i grund och botten på just att man odlar äpplen. Och cocktailtomater.

Islamic rage boy är även han jättesur på Israel, han verkligen avskyr äpplen och cocktailtomater, han tycker att man ska ta alla de som gillar sådant och binda runt ett stort träd.

Expansion[redigera]

Israel har inga planer på att expandera sitt land eller ockupera andras bosättningar på något sätt.

Klimat[redigera]

Hur som helst så är det ofta varmt i Israel. Ibland för varmt. Detta bidrar mer än något annat till att alla är så himla sura på alla hela tiden, därför slåss man och bråkar ganska ofta i Israel. Det är tråkigt, det är roligare att gå och bada. Det kan man göra i Tel-Aviv, som är en av Israels största städer. Israels huvudstad heter Jerusalem och den är jättepopulär. Så populär att flera länder vill att den ska vara huvudstad i deras länder också. För tillfället så ligger tre förslag i Landstingets grupp för kommunal avtalsrörelse 2007, som alla föreslår att Jerusalem skall vara huvudstad även i Sverige. Fackliga ombud för både TCO och HRF har signalerat intresse för att driva frågan vidare till Sveriges högsta beslutsinstans.

Bad[redigera]

Många reser till Israel för att bada och eller för att äta äpplen och cocktailtomater. Israel är ett ganska litet land men man hör ofta om det i internationell media, oftast i samband med någon TV-kock som diskuterar recept i matlagningsprogram. Program om äppelpajer är vanligast i svensk massmedia, men på senare år har även cocktailtomater blivit allt vanligt förekommande i svensk media.

Tidningar[redigera]

Israel News är den enda godkända tidningen.

Äppelpaj och världen[redigera]

Många i Israel tycker att omvärlden tjatar väldigt mycket om alla äpplen och att det egentligen borde fokuseras minst lika mycket på cocktailtomaterna. TV-kocken Tina Nordström gjorde en gång för länge sedan, ett program för det amerikanska Public Service-bolaget PBS. Programmet hanterade just det konfliktdrabbade ämnet äpplen och cocktailtomater. Många ansåg att hennes nyanserade hållning lyckades med det som många andra inte lyckats med hittills, att bygga en bro över den klyfta som finns mellan äppelentusiaster och cocktailtomatafecionados. Problemet denna gång visade sig när en tredje hittills okänd gruppering synliggjordes; nämligen de som inte uppskattar vare sig äpplen eller cocktailtomater. Läs mer om debatten som följde på Odla.nu:s hemsida.

Statsbesök[redigera]

Det bör nämnas att Sveriges statsministers besök i landet år 2005 fick ett slutspel som kan liknas vid ett diplomatiskt debacle. Statsministern, vars stora gärning är att han är storkonsument av både äpplen. Och cocktailtomater. Han åt nämligen sina värdar ur huset. Israelisk media med tidningen Haaretz i spetsen menade att detta var värdarrangörens stora misstag som inte förutsett en sådan händelse, ehuru skyllde arrangören ifrån sig på att statsbesöket ägt rum tidigt på året då skördarna ännu inte riktigt kommit igång.

Här kan man se Israels flagga som den ser ut på sin tur runt om i världen.

Israels flagga[redigera]

Israeliflag.jpg
Israels flagga är precis som landets huvudstad Jerusalem mycket populär i festliga sammanhang. I de länder (mestadels i Mellanöstern och Egypten) där man gärna firar Israeldagen fungerar Israels flagga mycket som den olympiska elden och vart den än kommer så sprider den starka känslor.

Asien
Självständiga stater Afghanistan · Armenien · Azerbajdzjan · Bangladesh · Bahrain · Bhutan · Brunei · Burma · Cypern · Egypten · Filippinerna · Förenade arabemiraten · Georgien · Indien · Indonesien · Irak · Iran · Israel · Japan · Jemen · Jordanien · Kambodja · Kazakstan · Kina · Kirgizistan · Kirinstan. Kuwait · Laos · Libanon · Malaysia · Maldiverna · Mongoliet · Nepal · Nordkorea · Oman · Pakistan · Palestina · Papua Nya Guinea · Qatar · Ryssland · Saudiarabien · Singapore · Sri Lanka · Sydkorea · Syrien · Tadzjikistan · Taiwan · Thailand · Turkiet · Turkmenistan · Uzbekistan · Vietnam · Östtimor