Jottunism

Från Psyklopedin
Hoppa till: navigering, psyka

Jottunism är en religion som hävdar att asatro är ett sorts kätteri från en ursprunglig religion, där vad vi idag kallar "Jättar" utgjorde de sanna gudarna. Jottunister betraktar asatro som en falsk lära och hävdar i stället att Loke är den högste guden.

Skriftliga källor[redigera]

I likhet med vad Snorre Sturlasson hävdar i den Poetiska Eddan så var asagudarna egentligen människor, varom sägner importerades från fornmediterrana mytologier, såsom att sägnen om Thor härrörde från Troja och att Odin ursprungligen var en människa från Asien (jfr Asar) som erövrade Norden och gjorde sig till kung över Svea Rike (jfr Ynglingatal). Vad Jottunisterna tillför är dock att Asarna egentligen var mäktiga trollkarlar av en speciellt syndfull sort, som betvingade de sanna gudarna, dvs. Jättarna.

Kosmologi[redigera]

Enligt jottunisterna skapades Universum och Jorden till följd av en värmechock som utsändes från Muspelheim till Nifelheim, varvid kossan Audhumbla, representerande urkaoset, skapades. Från mjölken (en symbol för Vintergatan), skapades Ymer som en symbol för den levande Jorden, vilket enligt jottunisternas mytologi, motsvaras av den Hadeiska eonen av Jordens historia, nämligen tiden från skapelsen 4,567 miljarder år sedan, till och med sena tunga bombardemanget, en epok av massiva interplanetariska nedfall i solsystemet.

Moraliska ståndpunkter[redigera]

Om moraliska ståndpunkter inte löser problem, kan man alltid intrikat använda sig av övertygande argumentation, om man tränat på gym, så klart.

Enligt jottunisterna är huvudguden Loke, som på grund av asarnas ockupation och övervåld mot jättarna, måste låtsas att han är deras vän, och genom baksluga handlingar provocera fram ragnarök, en apokalyptisk situation, där asarna slutligen tillintetgörs som de elaka människooffrande trollkarlar de är. I och med att Loke är predestinerad att förintas tillsammans med de asar vars förtryck han befriar mänskligheten ifrån, så gör alltså Loke medvetet det högsta tänkbara offret för mänskligheten och kaos, genom att offra sitt eget liv. Vidare är, enligt jottunisterna...