Jul

Från Psyklopedin
Hoppa till: navigering, psyka

 
”Kan vi laga denna?”
Nej, det går inte!
Låt oss riva denna sida och börja om.

”Finns det några stygga barn här?”

~ Jultomten om julen

”I Sovjetryssland firar jul DIG!!

~ Rysk Reversal om julen

”Jag avskyr julen. Julen utnyttjas av Rånartjänst för att sända reklam för Kalle Anka-drogerna.”

~ Lotta Engberg om julen

”Det bästa med Julen är den goda snön. Jag brukar äta rent hela Luleå på snö.”

~ Martin Ljung om anledningen till att snön försvinner

Jul är en högtid som man varje år firar i Juli, antingen för att Jesus föddes eller för att jultomten skall komma, eller både och (man väljer själv). Om man slår ihop julen med påsken så sparar man pengar.

Traditioner[redigera]

Om man tycker det är för dyrt att köpa vanlig julgran eller plastjulgran kan man gå ut i skogen och hugga ner en gran. Skulle man av misstag råka hugga sig i foten så kan man se till att filma händelsen med mobilkamran. Då får man på köpet en hemmagjord våldsfilm som man kan ge bort till tomårdsbarnen. Dom brukar gilla våldsamma filmer. Om man inte äger marken eller har tillstånd får man hoppas att ingen ser vad man gör. Sedan lastar man granen på bilen eller tar med sig den på bussen. Man kan även hugga graneländet i småbitar, så blir de lättare att bära hem. När man kommer hem pyntar man granen med sånt man hittade under soffan vid förra årets storstädning. Sedan dansar barnen kring julgranen och sjunger sånger som Nu är det påsk igen, Stilla dag och andra julsånger. Många barn kan sjunga Nu tändas tusen julehus, men allra bäst tycker de nog små 6-7-åringar om att sjunga barnsången När ljusen tändas där hemma (When It's Lamp Lighting Time in the Valley), särskilt andra versen på svenska för den går "Jag är gammal och sitter och drömmer om min barndom som snabbt rann förbi". Den har även sjungits av Metallica, och Kikki Danielsson, men den bästa versionen är nog ändå den med Iron Maiden, tycker många. Betydligt roligare blir det i alla fall sedan, då man tänder man nämligen eld på julgranen och sjunger glatt: "Glad Pingst önskar vi er alla, nu brinner vår gran tra-la-la! Nu firar vi påsk fa-la-la, för hjulen är här". Förr i tiden kom alltid Jultomten på besök och frågade, som han gjort i alla år: "Finns det några stygga barn här?". Bara stygga barn fick julklappar. Men Jultomten dog i en olycka i Bolivia den 24 december 1995. Nu är det Jultomten II, Jultomtens son, som efterträder som nuvarade jultomte och som ska kämpa mot Rånartomten, som stjäl Julklappar från barnen. Jultomten II skall ta tillbaka julklapparna. Alla jultomtar (oavsett serienummer) uppskattar att man lämnar lite rödvin och gröt eftersom combon är magnifik. Till sin hjälp hade han sin mamma Tomtemor, som dock blev ihjälskjuten av Ich bin LadenLuciadagen 2001 för att han va trött på allt kristet julchat för att, bin Laden är muslim.

VISTE DU ATT PÅ SÖNDAGAR VÄXER VISSA BARN PÅ TRÄD


Kritik[redigera]

Julfirandet har på senare år fått utstå kritik. Ett tag påstod många att den enda anledningen till jul fortfarande firas i Sverige är att Rånartjänst viljat sprida reklam för Kalle Anka-drogerna.