Lubbe Lort

Från Psyklopedin
Hoppa till: navigering, psyka
förste president av Lortsverige

Lubbe Lort var grundaren och den förste presidenten av utbrytarrepubliken Folkrepubliken Fria Sverige (ironiskt kallat "Lortsverige"), en del av Ångermanland som 1938 bröt sig ut ur Sverige och bedrev ett blodigt utrotningskrig, men som snabbt kollapsade till en liten ... lort, därav öknamnet.

Grundande[redigera]

1938 bröt det ut ett folkuppror i sydvästra Ångermanland där man började kasta älgpluttar på besökande potentater från Härnösand, skrikandes:

utsugare, manipulatörer, kofötter, skabbiga babianer från Sovjet!

Man vandrade runt och skrek och sprutade vatten i byarna Ånge, Erikslund och Ljungaverk, tre onda platser där människor då och då gör uppror av ren syndig lystnad på att skrika och spruta vatten. Därefter anordnade man bokbål och grillfest på upphittade grodor. Sedan kom man på att man måste ha en kung, och då grep man en av de besökande potentaterna från Härnösand och satte en potta på huvudet och kallade honom för kung. Denne pottentat, nämligen Lubbe Lort, tyckte emellertid att huvudbonaden var obekväm, och han lyckades övertala de mentalt skenanden Sydvästångermanländska bondlurkarna att det var "mer modernt att ha en president över en republik, numera".

Expansion[redigera]

Man började expandera till närmsta Systembolag, vilket var i Sundsvall, men sedan tröttnade man på att gå hela vägen och skrika och vifta med högafflar (vattnet var redan slut), så man överföll bonden Andersson i Torpas torp och tillskansade sig där hembränningsapparaten som var full av etanol. Man hittade även torparfrun Agda Olssons syltkok på blåbär, som man tillsatte, och därefter följde världshistoriens längsta suparfest som bedrevs under ett år i sträck, under det att man nybryggde brygden meddelest potatis och på så sätt tillförsäkrade sig oändlig (så gott som) försörjning. Under denna tid smutsades hela bygden ner, varför man kom att döpa om smuts till "lort", döpt efter presidenten.

Folkrepubliken[redigera]

En folkrepublik upprättades på Torpas torp, och Lubbe befallde där presidentliga befallningar på ett sätt som mer påminde om kejserliga än presidentliga. De åtlyddes nästan aldrig, utom i de fall de var uppenbara, såsom:

Ligg kvar där!

eller

Gör inget!

eller

Sitt still!

Det hände sig även att befallningar som:

Drick!

åtlyddes.

Döden-döden-döden[redigera]

Ingen vet riktigt vad som hände, men denna berömda folkrepublik har på något sätt försvunnit, bara det att ingen minns riktigt hur eller varför. Man såg massor med kläder utslängda i republiken, och det kan vara en faktor.