Mörker

Från Psyklopedin
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Mörker defineras som ett tillstånd då det inte finns något ljus. Det kan liknas vid Norrköping där det inte heller finns något ljus. Forskare tror att man blir säkrare ifrån andra människor i mörker men också utsätter sig för större hot ifrån övernaturliga väsen så som monster (Se Göran Persson). Man är i alla fall överens om att man utsätter sig för mycket större risk för vampyrer i mörkret då de inte kan leva i andra omständigheter. Det ryktas även om att mörker kan siktas i Nepal två till tre gånger vart tionde år.

Historia[redigera]

Det första mörkret sågs 1259 f.Kr. utav en judisk prostituerad. Jesus och Kikki Danielsson är de enda som faktiskt får vara ute och leka när det är mörkt. Andra barn får inte det för sina mammor, för tänk om de blir överfallna av ett bråkigt tonårsgäng med knivar och basebollträn! Jesus kan göra under och skydda sig från gänget, till exempel återuppväcka sig till liv om han blir ihjälslagen. Kikki Danielsson kan få Bra vibrationer, vilket kan utlösa en mindre jordbävning som får gängmedlemmarna att springa iväg. Andra barn blir med stor sannolikhet ihjälslagna av gängmedlemmarna. Det sägs även att Janne Långben en gång stod ute i mörkret, men att han klarade sig på grund av sin sexuella relation till påven.

Mätningar av mörker[redigera]

Mörker mäts i dark (enheten förkortas som Dk), till skillnad från ljus som mäts i candela. 1 Dk definieras eligt ISO som den mängd mörker som krävs för att paralysera Knutby. 1000 Dk mörlägger hela Danmark och cirka 1 GDk (gigaDark) mörklägger hela bibelbältet i USA. Vid valet 2004 då George Bush valdes använde republikanerna 5,1 GDk (högsta värdet i USA's historia). Vid den senaste mörkläggningen av Sovjetunionen (1953) användes hela 7,9 GDk vilket fortfarande är det stående världsrekordet, följt av Mao Ze Dongs och Pol Pots kulturrevolutionerna som tillsammans förbrukade 7,3 GDk. Det svenska rekordet innehas av allt relaterat till palmemordet; 2,6 GDk ligger det på.