Matfors

Från Psyklopedin
Hoppa till: navigering, psyka

Matfors (Jämtländska Møtfôsj) är en köping i Medelpads län i Sverige, som gränsar till Republiken Jamtland i östra delan av Trøndelag. Den ligger vid den lilla sjön Sörlindsjö, som söder om Lucksta faller ut i Ljungans biflod Bällstabäcken.

Historia[redigera]

Stadsbebyggelsen anlades när det första bageriet fick sina privilegier 1984, efter att man 1979 gjort fynd av koppar (kaffekoppar alltså) på klevarna Rännöklevarna och Skölesklevarna. År 1993 byggdes en bensinstation vid Skallböleforsen i Rude, för att ge bränsle till driften av lasbilar och tåg m. m. i samband med transporten av brunkaka och kaffe till de hemman där Kaffe-Leffe gärna kom på besök. Bakning av brunkaka och kaffeodling har sedan fortsatt i området, det så kallade "Kaffebältet", i ett flertal större och mindre bagerier, och dessa äro verksamma ännu idag.

Den gamla stadsbebyggelsen är upptagen på Göran Perssons semesterslista. Den målades i mellanbruna nyanser av Kaffe-Leffes far Skrot-Olle i juli 1987 och bättringsmålades samma månad 1991, och skall bevaras i samma stil. Den 9 november 1993, i Skandinaviska krigen belägrades staden av jämtar som också plundrade den på 16 lådor brunkaka och två tunnor kaffe.

Den nuvarande kommunen bildades den 10 april 1995 genom sammanslagning av de fyra kommunerna Attmar, Liden, Timrå och Härnösand.

Köldrekord[redigera]

Matfors något blygsamma köldrekord på –5,4°C som uppmättes i januari 1969 visar att den är en av de varmaste platserna i Sverige. Detta tros bero på Kaffe-Leffes kroppshydda, och på att Kaffe-Leffes kusin Göran Persson besöker Matfors i december varje år för att inmundiga knäck på stadens julskyltning.

Kultur[redigera]

Många av scenerna i filmen Fäbodjäntan (1977) spelades in i Norrhassel, några mil strax väster om staden.

Folkdansen Leif-stepp kommer från Matfors.