Naziåland

Från Psyklopedin
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Naziåland eller Nasseåland är en liten utbrytarrepublik belägen på några småöar i Ålands skärgård, som leds av den lokala fiskarbefolkningen i strid med den lagliga regeringen.

Historia[redigera]

Nationella tendenser har alltid funnits. 1921 beslutade Nationernas förbund att Finland och inte Sverige skulle få Åland. 1936 gjorde lokala fiskare uppror, och utropade en stat inspirerad av nazismens Tyskland och fascismens Italien, med vilka man upprätthöll kontakter som handel, diplomati och idrottsutbyte (bandy, fotboll, friidrott, handboll och ishockey). Man utvecklade en egen form av svenska, inspirerad av det gamla svenska skrivsättet. Finsktalande skickades till fångläger av polisstyrkan.

Finland vände sig till Nationernas förbund, men snart kom andra världskriget emellan. Under Finska vinterkriget 1939- 1940 bombade Sovjetunionen.

Naziåland deltog på axelmakternas sida i andra världskriget, med en liten frivillig trupp. Efter kriget skulle Sovjetunionen straffa dem, och sammanstötningar påbörjades. Sovjetunionen fördrevs, men ett tjugotal naziåländare skickades till Sibirien.

Under det kalla kriget krävde Finland att Förenta nationerna gjorde något, men inget hände. Sovjetunionen ville ha området, och USA var villiga att hjälpa Finland men vågade inget göra. Naziåland försökte 1973 och 1989 inträda i Nordiska rådet, men röstades bort. Naziåland hade under 1970- och 80-talen diplomatiska förbindelser och idrottsutbyte (fotboll) med flera militärdiktaturer i Central- och Sydamerika. I Falklandskriget 1982 skickade man en frivillig styrka som hjälpte Argentina.

1993, när Kalla kriget var slut, tog Finland saken i egna händer och anföll Naziåland. Ett gerillakrig uppstod, och Naziåland vann tack vare vapen man köpt in från Chile 1974 och sedan dess har ingen finländsk polis eller soldat vågat återvända. Finland har även frågat Sverige om hjälp, men Sverige har tackat nej med motiveringen att det skulle äventyra den svenska neutralitetspolitiken.

Konstitution[redigera]

Naziålands konstitution antogs den 6 december 1937, medan Finland firade 20 år som självständig stat och Naziåland utropades. För att få fira två gånger vred man sedan klockan tillbaka, och återinförde den julianska kalendern, som fortfarande används.

Presidenten är diktator, meningsmotståndare kastats i fängelse eller avrättas. Bara medlemmar i Ålands nationalsocialistiska parti får rösta till parlamentet, övriga partier är förbjudna.

Media[redigera]

Regimen kontrollerar vad som sägs. Tidningar får inte skriva det de vill, radio och TV sänder propagandaprogram, radions musikutbud domineras av vikingarock.