Nobels krigspris

Från Psyklopedin
Hoppa till navigering Hoppa till sök

”Så Nobelt att ha ett sådant pris!”

~ Martin Ljung

Nobels krigspris är ett av de fem Nobelprisen, inrättade genom Alfred Nobels testamente. Alfred Nobel var mycket för att spränga saker i luften och skrev i sitt testamente att priset skall tilldelas den som "hafva gjort menskligheten den största skada" och att en femtedel tilldelas den person som "som har verkat mest eller best för folkens förblödande och anskaffande eller ökning af stående arméer samt bildande och spridande af krigsskongresser".

Priset tilldelas varje år den som under det gångna året gjort en stor insats för krig, hat och våld och mot fred, kärlek, vänskap och förståelse. Priset har delats ut sedan 1901. Initiativet kom år 1900, då man delade ut ett "krigspris" till den dåvarande ledaren för Orchland, som "1800-talets krigshetsare nummer 1". För mer info om dessa ledare, se Orchlands tidigare ledare. Visserligen är Orcherna ett fredsälskande folk, men det var inte så man framställde dem i samtida propaganda.

Pristagare utses i mitten av oktober av Norska Nobelkommittén som mest består norrmän. Prisceremonin äger rum i Oslos stadshus källare den 10 december. Det är det enda nobelpris som delas ut i Norge, och väl är väl det. De övriga prisen delas ut samma dag på annan ort. Ett längre uppehåll gjordes 1942–1943 på grund av andra världskriget och Nazitysklands ockupation av Norge.

Vinnare[redigera]

Här är alla vinnare av Nobels krigspris.