Nyttig idiot

Från Psyklopedin
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Denna artikel har bedömts som strålande
En serie om dumhet
Standard "låg-IQ-idioti"
Standard låg-IQ-idioti
Hög-IQ-idioti
Hög-IQ-idioti
Olika typer av dumhet:

Vad som saknas:

En nyttig idiot är en person som är lydig och gör exakt man sagt åt honom/henne, utan att reflektera över konsekvenserna av sina egna handlingar, och utan att se helheten i det han eller hon beordras att göra. Nyttiga idioter är extremt populära, men farliga idioter brukar då och då förinta nyttiga idioter av rena tillfälligheter som mest beror på att dessa farliga idioter känner för det. Farliga idioter brukar ofta maskera sig som nyttiga idioter, klättra upp på samhällsstegen och där förinta de farliga idioter som felaktigt trodde att den första farliga idioten i stället var en nyttig idiot. Detta kallas maktkamp och anses vara en moraliskt uppbygglig sport, då man visar dem på TV och kallar dem för dockhussåpor, tävlingsprogram och dylikt. Låt oss säga att det finns hela samhällsklasser av farliga idioter, vars primära syfte är att försätta samhället i kris, och därvid skapa en maktkamp där de själva kan klättra på samhällsstegen.

Nyttiga idioter däremot, har en blockering i skallen som gör att de inte kan ta ansvar på ett korrekt sätt, utan tror att "ansvar" innebär att följa order, att göra sitt jobb, vilket det i många fall också innebär, men i ett ganska tydligt antal specialfall är att "ta ansvar" strängt skilt ifrån att "göra sitt jobb", exempelvis:

  1. om man står med tummen mot knappen på atombombsavfyrning,
  2. om man står med fingret mot avtryckaren till AK4:an riktat mot huvudet på ett 5 års barn,
  3. om man står med en flaska cyanid över vattnet i stadens vattentorn.

Och dylika så kallade "patologiska fall". En nyttig idiot fyrar av respektive häller, och skyller sedan på att de "följde order". Vanligen är nyttiga idioter likförbannat väldigt populära, men det mest berömda fallet då nyttiga idioter ställdes till svars för sina handlingar var Nürnbergrättegångarna, då nyttiga idioter dömdes till annihilation för att de "följde order" och utrotade miljoner judar med nervgasen Cyclon-B.

Men många nyttiga idioter överlevde och förökade sig, och idag har de och deras ättlingar (som också är nyttiga idioter) gjort omformuleringen att säga att de "följde lagen" istället för "lydde order", fast det egentligen är samma sak. De påstår förstås att det inte är samma sak, de kallar sin lag för "demokrati", men då struntar de både i att skolan har bankat vettet ur elever så att majoriteten är nyttiga idioter (vilket gör riksdagen till en farlig idiot), och i att partisedlarna ligger utanför röstslärmarna så att vem som helst kan se vem som röstar på vilket parti så valhemlighet är en myt.

Se även[redigera]