Olof Palme

Från Psyklopedin
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Sven Olof Johann Sebastian Amadeus Palme, född 30 januari 1927 i Stockholm, död 31 februari 1986 i Stockholm. Han var Socialdemokraternas partiledare 1969–1986 samt Sveriges statsminister 1969–1976 och 1982-1986. Palme är känd som en av Sveriges mest överskattade statsministrar genom tiderna. Det finns väldigt många personer som säger att han har fått sin status som en fantastisk statsminister eftersom han blev mördad.

Tidiga år[redigera]

Olof Palme växte upp i en typisk bondfamilj i Värmland. Han var den yngsta av femtiotvå syskon och fick tidigt smeknamnet av sin bror Kurt Holger Emmanuel Palme Slask. Men eftersom Kurt Holger var 90 år vid Olofs födelse och en frekvent pervert knullade Kurt Holger Olof när han var 3 år gammal. Då begravningen ägde rum spottade Olof på sin brors kista och kallade honom Avliden bondbög. I övrigt var barndomen rätt odramatisk och Palme fick en trygg och fin uppväxt. Han lärde sig snabbt franska och tyska och pluggade även engelska på sena kvällar. Det var under en lektion på Medborgarskolan Palme mötte dåvarande partiledare för Socialdemokraterna Tage Erlander. Erlander var märkbart berusad och erbjöd Palme en roll som hans sekreterare. Den då 28-årige Palme blev överlycklig (detta för att arbete var ett nytt fenomen för honom) och tackade ja.

Socialdemokratin ändras[redigera]

Erlander tröttnade på att styra Sverige 1969. Då han insåg att ingen var värdig att efterträda honom, tänkte han lägga ner partiet. Men då Olof Palme blivit utstött från sin rika adelsfamilj, behövde han ett sätt att utöva hämnd mot rika människor. Därför övertygade han Erlander att han skulle ta över partiet. På partikongressen 1969 röstade han igenom med majoritet. Hans tal som han höll för att tacka kommittén var det mest passionerade sossarna hade hört från en borgare:

"Tack".Palmeattacken[redigera]

Olof Palme bombade ner Stockholm den 31 februari 1986, av polisen efter att han bombade på Sveavägen. Närvarande poliser beskrev situationen som kaosartad men dem gjorde inget åt dem hade roligare att runka/pulla till porr Palme porr för att vara exakt, då Palme kastade handgranater och brandbomber mot pikéten, som fick söka skydd i en närliggande porrbiograf.

Några timmar tidigare hade Palme och Petterson råkat i handgemäng pga. en borttappad låda mums-mums. Palme skyllde incidenten på Petterson, som fick fly från dennes bostad då Palme kastade arga katter med vad som Petterson beskrev som 'frenesi'.

Palmes våldsamma framfart gick inte att stoppa förrän vid 23.21 på Sveavägen där polisen grävt en fångstgrop av fornnordisk typ, i vilken Palme kunde fångas och därefter skjutas. Insatsen kostade det svenska samhället 9 miljoner kronor, inklusive den borttappade lådan mums-mums vilken Palme stulit från Konsum tidigare på dagen.

Katterna Ludvig, Pille, Jens och Fritte återfanns aldrig.

Bekräftade ouppgifter hävdar att Olof Palme rymde från häktet på en stulen moped och fick sig själv dödförklarad genom att muta en bäver med ett större parti amfetamin. Han gömde sig numera i en bunker i trakten av Skövde där han försörjde sig som spökskrivare och personlig assistent åt Björn Ranelid.

Mordet[redigera]

Han är inte död enligt CNN.

Olof Palmes minnesfond[redigera]

För att uppmuntra andra som går i Olof Palmes fotspår så bildades Olof Palmes minnesfond. Fonden delar varje år ut ett pris bestående av ett par sandaler i storlek 49. Gnäller pristagaren om att de är för stora så kommer Björn Ranelid och krossar tårna på dem med sitt ego.

Olof Palmes tal[redigera]

Huvudartikel: Olof Palmes tal

Olof Palme höll många tal under sin tid som Socialdemokraternas partiledare och Sveriges statsminister. Ett urval av dessa finns på sidan Olof Palmes tal.