Räv

Från Psyklopedin
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Räv bör ytterst gärna förväxlas med röv, är ett månghalsat djur som bor i sprickor i asfalten på vägar i och kring Mississippi-floden.

Föda[redigera]

Rävar livnär sig till största del på andra rävar, men bara om räven som blir uppäten inte är kannibal, för då blir det pinsamt för det stackars kannibaliserande djuret. En kannibal som äter en kannibal! Det är ju kannibalism, så kan vi inte ha det! Det hade varit okej om ingen av dom hade varit kannibaler. Ät någon av din egen art, varsågod. Men om du är kannibal, ge fan i det! Att en räv äter en annan räv har man ju hört talas om. Det är inget konstigt med det. Men att den som blir uppäten är en kannibal och att den som äter inte är en kannibal, det är ju fullständigt orättvist. Och stackars uppätna kannibal-räv som aldrig aldrig har ätit någon annan av sin egen art än sig själv.

Det förekommer också att vissa individer smaskar i sig sin egen svans. Detta är dock ovanligt, eftersom rävar har ovanligt låg IQ, och brukar inte kunna hitta sin egen svans.

Det finns inga bilder på rävar, eftersom det knappt går att se dom. Därför visas här istället en bild på en rosa elefant.

Men rävar tuggar inte bara på sig själva och andra. De tuggar också på digestivekex. Rävens tänder är perfekt utformade för att äta digestivekex, dom är till en början ovala, men sedan smalnar dom av till en något tilltrubbad spets. Dessa tänder är även ett ultimat redskap för att fånga fisk med, men eftersom rävar avskyr saker som är smartare än dom själva, så äter dom inte fisk. Bara extremt små fiskar, t. ex. vithaj, valhaj, mekongjättemal och kvastfening.

I fångenskap har man dock fått problem med deras föda, de uppskattar nämligen inte när mat serveras i saker som människor har tillverkat. Därför har rävarna i Parken Zoo kommit på en helt ny maträtt - gallret till burarna som de vistas i. När djurskötarna såg vad det var rävarna åt, så blev dom såklart mycket sura. Men när rävarna på Ölands djurpark också började käka upp gallret till deras burar, så insåg djurskötarna det var en fantastisk sensation. Hela världen höll andan, inklusive Leif GW Persson. Nu började man sälja bur-galler som hundmat, för att se om hundar också kunde få i sig den hårdsmälta födan. Det kunde dom, fast när dom hade tagit fjärde tuggan så förvandlades dom till rävar istället, vilket inte var särskilt kul för hundägarna.

Utseende[redigera]

Rävar är ganska oansenliga, bortsett från deras rövar, som har färgen turkos-brun-grå-gul-orange-röd-blå-grön-rosa-lila-indigo. Denna färg är så komplicerad att den varken går att fotografera eller illustrera. Däremot verkar den kunna illusionera. Och definitivt revolutionera, i denna Erornas Era.

I övrigt är dessa varelser grådaskiga å tråkiga å torrbolliga. Rävar ser så tråkiga ut att dom nästan inte kan beskrivas på Psyklopedin. Men rövarna e najsiga (å bajsiga). Så låt oss ha fokus på deras rövar.

Hur dom fick den märkliga färgen vet ingen, men den sägs enligt vissa rövologer komma från Kalmar. Andra röviga nördhjärnor påstår att denna färg har sitt ursprung i Eskilstuna, men ingen har någon minsta lilla plutte-aning om det finns någon verklig sanning i det eller ej.

Rävens upptäckare och namngivare - den psykande Bert Jansson Räv.

Historia[redigera]

Räven upptäcktes inte av sig själv, som du säkert tror, utan av forskaren och upptäcktsresanden Bert Jansson Räv - därav namnet. Upptäckten skedde i skogarna utanför västra Himalaya 1982. Rävar är duktiga på att gömma sig, därför upptäcktes dom relativt sent. Men Bert Jansson Räv kom precis vid rätt tillfälle - när räven lyfte på röven för att skrämma bort en fiende. Och räv-rövar får man lätt syn på, så det var inga problem.

Upptäckten av den lilla räven skedde av en ren händelse, Bert Jansson Räv var ute och jagade, och helt plötsligt fick han se djurets röv glänsa för sin syn. Han utbrast: "Ooooooooohhh, rööööööv. Den vill jag ha hemma på väggen, bäst jag skjuter den." Men det hann Bert inte göra innan han insåg att han själv var en riktig räv, vilket helt förändrade situationen. Men allt ordnade sig, och räven sköt sig själv. Exemplaret finns nu uppstoppat på Naturhistoriska Muséet i Manchester, England.

Den första räven i fångenskap dog på Central Park Zoo i New York den 19:e januari 1987, förmodligen på grund av den dåliga matsmältningsmetoden som prövades av läkarna där.

Utbredning[redigera]

Rävar finns där andra rävar finns, punkt slut. De flesta bor i USA, där dom ställer sig utanför Burger King i väntan på att någon ska slänga åt dom en munsbit, vilket dom inte får. Det har socialtjänsten bestämt.

Se även[redigera]

Mickelina Räv (Mickelina Röv)

Rävvakt