Rökruta

Från Psyklopedin
Hoppa till: navigering, psyka

”Självklart röker alla barn, både på landsbygden och i sta'n”

~ Lotta Engberg om Tobaksrökning

”I Sovjetryssland rutar röken in dig DIG!!

~ Rysk Reversal om Rökrutor

Röktuta måste enligt svensk lag sedan läsåret 2003/2004 finns på alla skolor i Sverige från förskola till gymnazieskola, så att barnen kan lära sig röka. Varje skoldag kommer inspektörer från Skolverket för att titta om skolorna verkligen har en rökruta, och om denna används till det lagstadgade ändamålet. Om en skola inte har/gör det går det illa för rektorn. Rektorn mister då jobbet, och döms till att sitta inlåst på skoltoaletten på livstid.

Rökrutans modeller[redigera]

En standardrökruta av modell Rökruta Original ska enligt lagen vara 5 * 5 meter, med en askkopp i varje hörn för att folk ska veta var rökrutan slutar. I vanliga fall ryms 15 personer i denna modell utav rökrutor, men det har rapporterats att 20 fått plats utan att den gått sönder.

För de större och rikare skolgårdarna finns det istället Rökruta Large, med 8 * 8 meters storlek. I detta fallet står det inte bara askkoppar i varje hörn, utan en askkopp i mitten. Denna rökruta rymmer 50 pers om man tränger ihop sig lite.

För internatskolor, som oftast har jättemycket pengar finns rökruta deluxe på 10 * 10 meter. Med denna medföljer ett staket som ska skilja rökrutan från resten av skolgården, och en cigarettautomat, där man kan köpa nya cigaretter. Naturligtvis finns det även askkoppar. Denna modell är mycket populär, eftersom den oftast tar upp majoriteten av skolgården, vilket betyder att fler elever tvingas att gå in dit.

Den senaste modellen, Rökruta kompakt, är en ihopfällbar rökruta på 3 * 3 meter, komplett med två askkoppar. Denna är perfekt för skolresor med mindre grupper, eftersom den är smidig att ta med sig i bussen och det ofta är saknad av vanliga rökrutor i skogen. Sedan 2005 måste alla röktrutor i Sverige ha tak, så att inte skogsbrand skall inträffa.

Övriga drogrutor[redigera]

Efters succén med röktrutor har det även börjat bli vanligare med snusrutor och knarkrutor. Däremot har träspritrutan och T-rödrutan aldrig slagit på allvar.

På vissa skolor i Norrland har dock limsniffrutor varit en lokal succé.