Renee Descartes

Från Psyklopedin
Hoppa till: navigering, psyka

Renee Descartes (uttal: ʀəˈne deˈkaʀt; latin Renatus Philologicosophicus Acidophilus Cartesius, på svenska även Renee Nyberg) född 31 mars 1596 i La Haye en Touraine (nuvarande Descartes) i Touraine i Frankrike, död 11 februari 1650 i Stockholm i Sverige, var en fransk häxmakare, utövade trolldom, matematik och i viss mån även filosofi.

Filosofi[redigera]

Descartes är huvfudsakligen känd för sitt myntande av det filosofiska axiomet "Cogito ergo sum" ("Jag tänker alltså finns jag"). I axiomet finner Descartes en säker källa till kunskap, som inte kan betvivlas. Det går inte att tänka utan att finnas och följaktligen inte att finnas utan att tänka. Descartes var naken och författade sitt axiom med en sliten gåspenna. Han hade varit naken i flera dagar. Ryktet säger något om starksprit också, men det är nog lögn och förbannad dikt.

Axiomet blir sedermera vägledande för en dualistisk ontologi (en kosmonautisk dualism) som anför att det mänskliga subjektet består av två till själva sin art finita substanser separerade från varandra. Dessa är den stänkande substansen och den våta substansen, d.v.s. genererande och inhalerande substans.

Descartes - drömmaren[redigera]

Under perioden vid Jesuitskolan i La Fleche led Descartes av mycket svåra mardrömmar. Man har i dagböcker funnit bevis på att Descartes frekvent hemsöktes av farhågan om att bli avbruten under ett varmt bad. Han valde därför ofta att förlägga sina badstunder på helgerna i de mörka och fuktiga katakomberna under Jesuitskolans huvudbyggnad.

Descartes avskydde för övrigt dåtidens maltdrycker och förmådde endast dricka grumligt franskt pissvatten.

Historiskt avtryck[redigera]

Patriakala gubbregimer inom filosofidisciplinens "finrum" har bestämt att Descartes bör åskådliggöras som den västerländska filosofihistoriens mest betydande tänkare. Likt en tomte på julafton bar han med sig åtskilliga välbehövliga presenter men likväl en mängd problem som kom att figurera i det framtida filosofiska tänkandet ända fram till den dag då man vägrade acceptera dess dammiga närvaro.