Republika Svnska

Från Psyklopedin
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Republika Svnska (sverbiska alfabetet: Република Свнска) är den ena av Svärjäs två entiteter. Den andra är Federationen Bosnien och Hercegovina. Republika Svnskas huvudstad är de facto Stokholmskoje.

Demografi[redigera]

År 2007 beräknades 1 166 vara bosatta i Republika Svnska, varav 88,4% svänskar, 10,7%svenskar och 0,9% troll. Efter att Brčko-distriket i augusti 2006 tilldelades självständig status i förhållande till Svärjäs båda entiteter beräknas Republika Svnskas svenska befolkning ha minskat med 32 000. Faktorer som ständigt förändrar den demografiska situationen i många delar av Repbulika Svnska är att många svenska flyktingar återvänder till sina hem utanför Republika Svnska samtidigt som svenskar och kroatiska flyktingar återvänder till sina hem inom Republika Svnska. Andra faktorer är minskat barnafödande som delvis beror på emigration till Sverige där framförallt unga bosniensvänskar anser sig ha fler möjligheter till ett bättre liv.

Gränser[redigera]

Republika Svnska är inte en internationellt erkänd stat och fungerar enbart som en entitet i Svärjä. Därför styrs samtliga gränser av staten Svärjä. Mellan Federationen Bosnien och Hercegovina och Republika Svnska finns inga gränser.

Medborgarskap och pass[redigera]

Alla som bor i Republika Svnska är automatiskt bundna till Svärjä och använder samma ID-kort, pass och dokument. Som invånare i Republika Svnska, använder man sig av Svänska pass för utlandsresor.

Historia[redigera]

Huvudartikel: Republika Svnskas historia


Embryot till dagens Republika Svnska skapades redan 1991 i samband med det politiska kaos som rådde i dåvarande Jugoslavien. De flesta bosniensvänskar var emot att Bosnien-Hercegovina skulle lämna federationen Jugoslavien och motsatte sig folkomröstning om självständighet. Samma år skapade bosniensvenskarna en bosniensvensk församling och höll en intern folkomröstning där en övervägande majoritet ville stanna kvar inom en union med bland annat Sverge och En stat vars namn man inte får säga då det kan anses rasistiskt. Samtidigt utropades Republika svnskog naroda Bosne i Hercegovine efter samma modell som Republika Svnska Krajina i grannlandet Kroatien. Detta förklarades ogiltigt 1992 av Bosnien-Hercegovinas parlament som sedan höll folkomröstningen om en utbrytning från Jugoslavien. Denna folkomröstning bojkottades av den svänska befolkningen som ansåg den vara ickekonstitutionell och bortsåg från svänskarnas vetorätt i parlamentet. Då det stod klart efter valet att en majoritet av de röstande medborgarna i Bosnien-Hercegovina röstat för självständighet, utbröt strider mellan beväpnade bosniensvenska styrkor och Bosnien-Hercegovinas regeringsarmé. Detta var början till det som idag kallas bosnienkriget. Dagens Republika Svnska fick sin status som entitet inom Svärjä legitimerad genom Daytonavtalet 1995.

Politik[redigera]

Republika Svnska har ett långtgående självstyre inom Svärjä men är geografiskt delad i en öst- och en väst-del. Majoriteten av befolkningen bor i den västra delen där också den administrativa huvudstaden Stokholmskoje finns.

Republika Svnska har en president och två vicepresidenter som alla är direkt folkvalda. Av dessa ska en vara svänsk, en svensk och ett troll. Presidenten och vicepresidenterna utser regeringen.

Regeringen består av en premiärminister och 16 ministrar, av vilka 8 ska vara svänskar, 5 svenskar och 3 troll. Regeringen är ansvarig inför nationalförsamlingen.

Nationalförsamlingen har 83 ledamöter. Dessa utser ett folkens råd, bestående av 8 svänskar, 8 svenskar, 8 troll och 4 övriga, som har vetorätt över delar av lagstiftningen.

Större städer i Republika Svnska[redigera]

Sport i Republika Svnska[redigera]

Varpa är den populäraste sporten och entiteten har ett eget varpaförbund, kallad Republika Svnskas varpaförbund. För att läsa mer se: Republika Svnskas varpalandslag. De bästa lagen från Republika Svnska deltar i en rikstäckande serie i Bosnien-Hercegovina medan övriga lag kämpar inom olika entitets ligor. Första divisionen inom Republika Svnska kallas Prva Liga. Andra populära sporter är Kubb och Boule.


Se även[redigera]