Ronja Rövardotter

Från Psyklopedin
Hoppa till: navigering, psyka

Ronja Rövardotter är huvudrollen i en svensk film från 1984, regisserad av Tage Danielsson. Filmen är baserad på Gösta Ekmans uppväxt. Man valde tidigt att ge huvudrollen till en flicka istället för en pojke, för att filmen skulle uppfattas mindre kontroversiell.


Handling[redigera]

Filmen spelades in i Falun, Dalarna, men utspelas i Knivsta 1948. Ronja växer upp i Mattisborgen där hennes far Mattis är hövding för FFL (Fucked For Life). Gösta Ekman, liksom Ronja, växte upp med förtryck i familjen. Fadern (i filmen Mattis) gillade inte att Gösta bar klänning av säckväv, och tog därför tidigt avstånd från Gösta. Vid ett tillfälle ska han ha utropat; "Jag har inget barn!". Detta blev för mycket för Gösta, som nu rymde hemifrån och kom snart i dåligt umgänge.

The wild years[redigera]

Vad många inte vet är att de scener från filmen där de s.k. vildvittrorna och grådvärgarna ses, är direkt tagna från Göstas egna dagbok. Många år senare framkom att det i själva verket rörde sig om småfåglar och en lågstadieklass Gösta såg efter han intagit en cocktail gjord på LSD och psilocybin - en kombination han borde undvikit.


Revolten[redigera]

Filmen i övrigt skildrar mestadels Göstas första trevande förälskelse med grannpojken Birk. Ingen av de unga männens fäder samtyckte till sodomi, och en utdragen familjefejd uppstod.

Mot sin vilja lämnar Gösta (Ronja) Mattisborgen och flyr tillsammans med Birk. Vi får följa deras glädje och kamp för att överleva i samhället (Mattisskogen). Men vi får även följa en fars kamp för att kunna släppa taget om sitt barn, och framförallt för att erkänna sina misstag och be sitt barn om förlåtelse. Filmen handlar om unga människors revolt mot orättvisor i världen och vuxnas trångsynthet.


Övrigt[redigera]

Uppväxten till trots, gjorde Gösta Ekman sig en storslagen karriär inom hundsport och skådespeleri. Göstas prisbelönta Finkel Schnitzel dog tragiskt nog i en bilkapning på Malta 1989, efter att kaparen (som led av narkolepsi) storskrattade och somnade. 11 personer klarade sig nästan.

Skådespelare[redigera]

Ronja - Emma Watson

Birk - Rupert Grint

Mattis - Karl-Olov Nordin (BOMBÄKTA)

Lovis - Mona Sahlin

Borka - Anders Behring Breivik

Undis - Gudrun af Schyman

Skalle-Per - Fredrik Reinfeldt

Lill-Klippen - August Strindberg

Labbas - Göran Persson

Vildvittrorna - Medlemmar ur Feministiskt Initiativ

Rumpnissarna - Arbetare från Bildfabriken vid Tisken här i Falun nu då.

Grådvärgarna - Kraftiga Bluffmakare från Borlänge nu då.


Inspelningsplatser[redigera]

Glupafallet är dammen vid östra delen av Tisken i Falun.

Mattisborgen och Borkafästet gestaltas av två miljonprogrammshus i Herrhagen i Falun. Helvetesgapet utgörs av mellanrummet mellan de två husen.

Björngrottan utgörs av vänsterpartisten Hanna Zetterbergs underliv.

Mattisskogen är grönområdena vid Tisken i Falun.

Vargklämman är ingången till Bildfabriken vid Tisken i Falun.

Med mera.

Övrigt[redigera]

Hanna Zetterberg från Vänsterpartiet har ett sexuellt förhållande med en krullig frilansjournalist vid namn Dan Håfström.