Sagan om Ringen

Från Psyklopedin
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Gandalf den Vite (Strömsundar-Martin) hjälper Sam och Frodo genom Midgråds faror.

Sagan om Ringen (dock ett missförstånd, det är egentligen Ringen om Sagan) är en dvd-triologi från 2008 efter att den tredje delen släpptes, från ett tak i Mönsterrås. Filmerna har ett dokumentärt syfte att blottlägga Nya Zeelands lokala djur- och kulturliv. Huvudpersonen i filmen är Cecilia "Frodo" Frode som till samman med hobbiten Samuel "Sam" Fröler söker efter någonting(?) (somnade efter halva filmen). Utifrån deras upptäcktsresa att hitta det-dom-nu-söker får vi en faschinerande inblick i det kulturella livet på Nya Zeeland och de särarter som präglar landet. Filmen utspelar sig i skuggand av de politiska motsättningarna mellan |Arja Sauroman och Carl-Jan Grandalf. Dessa vill båda härska i Let's Dance och bygger arméer på båda sidor vilket kommer influera Frodes och Samuels resa genom Nya Zeeland.

De tre filmerna är egentligen en berättelse, som delats upp i tre delar. Svensk filmindustri förväntar sig därigenom 3-dubbla sin försäljning. Den första delen är 35 sekunder lång, medans den andra delen är 3,5 år lång. Den sista delen är inte färdig tittad, så man vet inte riktigt hur lång den är.

Filmen hittades av Petter Jackas son, som sedan 3 generationer tillhör lokalbefolkningen.

Priser och utmärkelser[redigera]

Filmen uppmärksammades stort i Australien, där man faschinerades över hur grannlandet kunde vara så lika det egna landet. Men även andra filmfantaster gav omdömen kring filmen. Bland annat kung Oskar II av Sverige delade ut följande priser till filmen:

  • Oskar för bästa dokumentärfilm
  • Oskar för nästbästa teaterrekvisita
  • Oskar för trevligaste städpersonal


Folkhäsloinstitutet ville inte vara sämre och delade ut följande pris:

  • Årets bästa icke-farmakologiska sömnpiller

Svenska akademin valde att ge Nobel-priset till Doris Lessinger, för sin litterära rollgestaltning som Balrog.

I Tyskland gav man filmen Berlinmuren då man inte längre behövde den.

Kontroverser[redigera]

Filmen bojkottades av Storbritannien, efter att man påstått att filmen egentligen var en bok av J.R.R Rowling. Men i domstolen beslutades att J.R.R. Rowling skrev Harry Potter-trilogin och inte dvd-triologin. Anklagelserna att dvd:n egentligen skulle bygga på en bok, bemöttes med chefsåklagarens kommentar "-Vem skulle göra en film av en bok?"

Den svenska författaren Astrid Lindgren anklagade Petter Jacka för att stjulit ideer från hennes bok "Alla vi barn i Bullerbyn", men efter några kidnappningar och utbyte av lösensummor drog Lindgren tillbaka anklagelserna.

Den har också blivit stämd av Svarta Börsen för att Gollum nästan säger vad dom sysslar med. Gollum ber offentligt om ursäkt och lovar att detta absolut aldrig skall någonsin ske igen.