Skansen

Från Psyklopedin
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Skansen är en by i centrala Stockholm som blivit K-märkt och har därmed stannat i tiden. Skansen K-märktes 1858 och stannade då i tiden, medan resten av Stockholm fortsatte att utvecklas. Genom att de moderna människorna tycker om att resa i tiden har Skansen blivit ett attraktivt turistmål. Varje år beräknas fler än 12 personer besöka Skansen, 2% av dessa är utsocknes. Turismen är Skansens största näring och omsätter mer än 100 riksdaler varje år.

Djurparken[redigera]

Ett utsökt exemplar av en lokal skata

Befolkningen på Skansen har försökt utveckla turismen för att locka flera tidsresenärer och man valde därför att anlägga en djurpark i anslutning till byn. Djurparken är den enda djurparken i världen som kan stoltsera med både mammutar och eskimåer i sin samling. Genom att Skansen är isolerats från omvärlden och övriga Stockholm genom ett högt stängsel så har det lokala djurlivet en tydlig särprägel. Skansen har Sveriges enda fasta population av sabeltandad-huskatt, som annars enbart hittas i Kazakstan, Sovjetunionen.

I samébyn kan man beskåda samélivet på nära håll. Genom att samér har jagats hårt under flera århundranden så föder man upp samér på Skansen för att sedan återplantera dem i det vilda. Samépopulationen har på så vis räddats i Sverige. Samébyn är uppbyggd på berget mitt på Skansen där samérna har byggt kåtor och eldstäder. Samébyn ska inte förväxlas med eskimåbyn som ligger nedanför berget. Ett nytillskott i genren är "Fylke" där man visar upp de ny-importerade hobbitarna från Nya Zeeland. Hobbitarna har gett ett uppsving för hela Skansen särskillt har dokumenären om Nya Zeelands djur- och kulturliv gjort det lönsamt att hålla hobbitar igen.

Genom att Skansen stannade i tiden 1858 så räddade man även dinosaurierna från utrotning på Skansen. Dinosaurierna som jagades hårt i början av 1900-talet för deras vackra fjäll utrotades då i övriga världen. Men på Skansen kan man fortfarande beskåda de sista exemplaren av Trannusaires Rex, Triceratops samt Bracusaries. Varje dag klockan 13.00 matas Trannusarius Rex inför turisterna, som sedan får klappas i "klapp & kram-hörnan".

1996 stängde Kirinbyn på grund av en aktiv debatt om detta sedan 1962. Alla i Kirinbyn flyttade till Rinkeby. Idag är Kirinbyn endast tillgänglig för dom som jobbar med att städa bort allt skräp som finns där sedan starten 1889. Inga foton är tillåtna sedan 1 maj 2014. Det sista fotot togs 18 januari 2014. Det var ett översiktsfoto över byn som stått stilla sedan 1992.

Transport[redigera]

Genom att Skansen är litet till ytan kan man lätt ta sig runt på rullskridskor. För dem som saknar rullskridskor eller ben, kan en ridtur på en minotaur vara ett lämplig sätt att ta sig runt i byn. När som helst kan man gå ut på gatan och vinka in en ledig minotaur. Minotaurer är oerhört inställsamma och pratar ofta mycket och länge, i syftet att öka dricksen, om man är svagt sinnad kan andra färdmedel vara att rekommendera. Om man skulle lida av minotaurus eklestiskus kan man åka på en flygande kvast runt byn. En flygande kvast kan hyras för en mindre dal i handelsboden och extra flygbränsle bekostas själv. Flygande kvastar är den lokala befolkningens vardagliga färdsätt och i rusningstraffik kan det vara delvis svårt att ta sig fram. Körningen kräver viss planering och framförhållning. Genom att storhövdingen vill minska traffiken på Skansen har kostnaderna för att resa med kvast ökat kraftig. Innan man hyr en kvast bör man klargöra om trängeslskatter och utsläppsrätter ingår eller tillkommer priset.