Skolnatt

Från Psyklopedin
Hoppa till: navigering, psyka

”By nights all schools are closed down. In every village and every town”

~ Rånartjänst om Skolnatt

Skolnatt finns i Sverige sedan 1970-talet, och tillämpas sedan läsåret 1974/1975. Men vad är det egentligen? Ronald McDonald försöker i denna artikel förklara begreppet för både barn och vuxna.

Är skolan tom om natten?[redigera]

De flesta barn går i skolan på dagen, och den tid av dygnet de tillbringar i skolan, och ibland även på fritidshem som ligger jämte skolan, kallar de ofta "skoldag". På nätterna sover de. Detta gäller även deras lärare, rektorer och fritidspedagoger. Skolhusen öppnas varje vardagsmorgon och stängs varje vardagseftermiddag av denna personal. Detta är vad de känner till om skolan.

Men om natten då? Då är väl alla skolhusen helt tomma, eller?

Nja, det där stämmer inte riktigt. De flesta skolhus är visserligen helt tomma då, men inte alla. För så här ligger det till:

Ledamöterna i Rånartjänst och Sveriges riksnatt vill att just deras barn skall ta över makten i Sverige då de själva går i pension. De lär sina barn hemliga saker om Sverige som ingen annan får veta, till exempel hur mycket man bör muta Sveriges politiska polis för att få dem på sin sida. Därför är det så här. Många av lokalvårdarna vet dock om skolnattsverksamheten, men eftersom de är mutade med pengar att inget säga. Den som vill vara medlem av Sveriges politiska polis måste också ha genomgått nattskola.

Rånartjänst och Sveriges riksnatt[redigera]

Rånartjänstsledamöterna och riksnattsledamöterna anställer egen personal som den vanliga skolpersonalen inte känner till. Lokalvårdarna ser varje eftermiddag till att "vanliga" barn lämnar skolhusen och varje för middag till att Rånartjänstsledamöternas och riksnattsledamöternas barn lämnat skolhusen. Den personal som Rånartjänstsledamöterna och riksnattsledamöterna anställer undervisar nattetid barnen till Rånartjänstsledamöterna och riksnattsledamöterna i skolan - om nätterna. Om dagarna är de hemma och gör läxor, leker och äter, och middagstid sover dessa barn. De gör precis som andra barn, förutom att de vänder på dygnet som du nog trodde bara anställda inom polisen, brandkåren och sjukvården samt några andra yrken gjorde. Dessa barn, som läsåret 2006/2007 uppgick till omkring 500 stycken över hela Sverige, går alltså inte i skolan om dagarna, och träffar inte andra barn som går i skolan dagtid. Under veckoändar och skollov vistas dessa barn i skolan hela tiden, och sover över där. De undervisas till exempel i att göra vapen. De måste ta hem sina böcker varje gång, så att ingen skall se dem i skolan av de som vistas där dagtid. Nattskolbussar ordnar med skjutsen. Skolnatten börjar då skoldagen är över och slutar då skoldagen börjar. Om skolnatten är fönstren till skolhusen försatta. På dagarna får ingenting som påminner om skolnattsverksamheten synas i skolan, till exempel får "Låt stå" inte förekomma. Det skall vara utsuddat då skolnatten är över och skoldagen börjar. Däremot vet de inom skolnattsverksamheten mycket om skoldagsverksamheten. Under skolorna där verksamheten pågår finns underjordiska gångar mellan skolhusen, så att ingen ser någon på skolgårdarna om nätterna om de går/åker förbi skolorna.

Rökning inomhus är förbjuden om skolnätterna, så att inte skoldagsbarnen skall anlända till rökigt klassrum på morgonen och börja ana något.

Under skolnätterna talas enbart engelska, förutom då eleverna har språkundervisning i andra språk.

Utflykter[redigera]

Nattskolbussarna används även när barnen i skolnattsverksamheten är på utflykt/skolresa eller skall åka och simma eller ha annan idrottsdag. Chaufförerna är anställda inom skolnattsverksamheten, och får inget säga till utomstående. Skolnattslärarna har skaffat sig nyklar till simhallarna. Hör du mystiska ljud om natten som verkar komma från skogen? Då är det nattskolklasserna som är ute på utflykt. Akta dig, de bär maskingevär och vill garanterat inte bli avslöjade.

Granskning och dess följder[redigera]

En natt mellan en torsdag och fredag i oktober 1992 hörde en journalist i Öreskoga, verksam på "Öreskoga-kurriren", och hans fru, vilka bodde i en villa i stadens utkanter, mystiska ljud från den närliggande skogen. Nyfikna gick de till garaget för att starta bilen, och for iväg ut på landsvägen. De körde sedan in på en skogsväg, och hörde ljuden komma närmare. Till slut kunde de inte komma fram längre med bilen. De stannade då och började promenera. Plötsligt fick de syn på något. En skolbuss stod parkerad vid skogsvägen, och i den satt en busschaufför och väntare. Mitt framför dem stod en fjärdeklass med sin lärarinna. "-En skolklass med sin lärare, mitt i den mörka natten!" ropade journalisten och förklarade för sin fru att detta blir en stor tidning. Lärarinnan kände igen journalisten, som länge varit i bråk med den politiska makten i Sverige. "-That's a well known enemy of the Swedish government and his wife, kill 'em". En 10-årig flicka riktade ett maskingevär mot journalisten och hans fru, och ropade: Bye, bye, in the name of Robbery Service. Flickan avlossade flera skott, journalisten och hans fru träffades och dog. Liket dumpades i en närliggande sjö, och hittades först i maj 2007.