Socialdemoderaterna

Från Psyklopedin
Hoppa till: navigering, psyka

Socialdemoderaterna är ett svenskt höger-vänsterparti med tydliga influenser från socialdemokratin och konservatismen. Partiet har delat ordförandeskap, och således har Sverige idag (2011) två statsministrar: Fredrik Reinfeldt och Håkan Juholt. Vid riksdagsvalet 2010 erhöll partiet 251% av rösterna. Valobservatörer från OSSE fann en del att anmärka på gällande valet, men Reinfeldt valde att inte besvara kritiken, medan Juholt sa att han skulle fortsätta att "dansa som en fjäril och surra som ett bi".

Man planerar att införa en såkallad omvänd progressiv skatt, där de fattigaste får betala högst skatt, medan de rikaste får betala lägst skatt. Anledningen till detta skall enligt arbetsmarknadsminister Gustav Vasa vara att man ska ge tydliga incitament till fattiga att ta sig i kragen och arbeta sig uppåt i samhället. Dock råder det delade åsikter om detta, då fattigvårdsminister Gustav Vasa menar att det är att gå lite väl hårt åt de rika, som egentligen borde avskrivas all skatt, såsom det var på den gamla goda tiden.

Partiet uppstod när Socialdemokraterna och Moderaterna slog sig samman inför valet 2010. Man ansåg att man hade så lika politik att man lika gärna kunde vara ett och samma parti.