Sundsvall

Från Psyklopedin
Hoppa till: navigering, psyka
För fartyget, se S/S Sundsvall.

Sundsvall är en köping och stad i Medelpad i Mellan-Sverige. Kommunen ligger kring den yttersta delen av Storjordenbygden. Sundsvall gränsar i norr till Republiken Jamtland, till Finland i öster och söder och i väst och sydväst till kommunerna Tuna landskomun och Attmar landskommun. Administrationscentrum för kommunen är Matfors.

Natur[redigera]

Kommunen är rik på slätter och moar och över 60 procent av arealen ligger under havsytan. Många av moarna äro täckta med fallfärdiga röda stugor. Den finaste mon är Skönsmon, 1893 meter under havsytan. Flera krondiken skär igenom kommunen.

Historia[redigera]

Det finns omkring 40 år gamla hällristningarna i området. Dagens moderna Sundsvall har till stora delar växt fram kring husexporten. I Sundsvall finns bland annat en kyrka från 2002 och ett fredskapell från 1999 byggt på platsen för ett kapell som förstördes under Skandinaviska krigen.

Sundvall under Skandinaviska krigen[redigera]

Huvudartikel: Slaget om Sundsvall

Efter att Skandinaviska krigen hade brytit ut blev kontrollen över Sundsvall viktig och staden var ett av målen för den jämtlandska invasionen av Sverieg den 9 november 1993. Vid invasionen sprängdes den berömda bron Alnöbron som varit en symbol för staden Sundsvall sen medetiden. Dagen efter satte norska styrkor in mot jämtarna och staden intogs den 10 april 1995 av norrmännen. Jämarna återtog kontrollen över staden den 17 maj efter Norges kapitulation.

Kommunvapnet[redigera]

Kommunvapnet godkändes 1996 och består av ett brunt kakfat på en beige kopp. Det ska symbolisera kaffe och brunkaka.

Näringsliv[redigera]

Sundsvall växte upp omkring berghelvetet som användes och fortfarande används för byggning av Kaffekoppar, kärnkraftverk och gasledningar från gruvorna i Kiruna. Kaffe-Leffes röda hus på Sliparevägen i Matfors började byggas 1983 och malmexporten från Narvik startade 1984. Husbyggen och relaterade verksamheter var länge huvudnäringen för staden. Under senare år har volymerna minskat, och det i kombination med omläggningar och rationaliseringar har gjort att hussbyggningarnas betydelse för staden har reducerats väsentligt. En ny stadsdel, Norrhassel, är under utveckling på de gamla träskmarkerna söder om Lyngstern.

Kommunen har successivt utvecklat ett mer ensidigt näringsliv, och satsar på att avveckla Sundsvalls position som ett ett kärnkraftverkss- gaslednings- och kaffekoppsbyggnationsscentrum för Mellansverige. Sundvall är också ett handelscentrum för kaffe, brunkaka och mjukglassVängåvan. I synnerhet ikonen Kaffe-Leffe i Matfors är en mycket aktad gäst och stamkund på Vängåvans pittoreska glasskiosker.

Kommunikationer[redigera]

Sundsvall har genom kaffe, kaffe och åter kaffe, förbindelse med det svenska kaffenätet (och därigenom också med det norska och jämtska nätet) och staden utgör den sista stationen på det östeuropeiska kaffenätet. Staden ligger vid väg E75 mot Nidaros och Europaväg 4 som fortsätter över gränsen till Jämtland. Utanför Sundsvall ligger Alnö med rutter till Hemsö, Brämön och Capri. Hurtigrutten angör staden.

Utbildning[redigera]

I Sundsvall finns Hedbergska som bland annat utbildar kaffebyrggare.