Svantemåla

Från Psyklopedin
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Svantemåla är ett internationellt erkänt centrum för all världens olika sorters demens, och brukar besökas av neurofysiologer för att studera speciellt ovanliga fall. Hälften av byns innevånare är neurologiskt sjuka på det ena eller andra sättet, och den andra hälften är statsanställda som skötare. Svantemåla har även sponsorer bland medicinföretag som använder orten som testbänk för diverse olika sorters medicinska försök.

Historia[redigera]

Medeltiden[redigera]

Albrekt Späkaren med en blomma

På 1300-talet fanns här ett träsk, och det katolska helgonet Albrekt Späkaren vandrade hit och åt små maskar från träsket, varefter han grundade ett kloster bestående av ett vindskydd utan tak och väggar, avsett att Albrekt skulle utsättas för Guds krafter obehindrat. Därefter sjöng han allsång ensam i timtal, utan att dra på andan. Efter några år uppfann det himmelska helgonet sången "Helan går", som på denna tid sjöngs på latin (Total ambulat) med en pava nattvardsvin i handen. Albrekt Späkaren lär ha dött martyrdöden mot hemska hedningar här, men ingen minns riktigt vad han skulle ha dött av. Symbolen för Albrekt Späkaren är i alla fall en tvättsvamp, och eftersom helgon brukar få en symbol efter vad som de dött martyrdöden av så måste det ha handlat om tvål.

Reformationen[redigera]

Under en stor del av medeltiden var platsen för Svantemåla obebodd, men platsen blev en vallfartsort för kristna fanatiker som hävdade nattvardsvinets absoluta helighet. Man upprättade här en lund med ett kloster utan väggar och tak, samt en staty och en källa med heligt undergörande vatten, som skulle förtäras som tilltugg (nedfryst) tillsammans med nattvardsvin, samtidigt som de heliga vallfärdande slungade ur sig alla "sanningar" de kunde föreställa sig med så stark röst de kunde, samtidigt som de bröt av och hackade på varandras huvuden med påkar.

När Martin Luther passerade orten tillsammans med Gustagus Waasa den kastrullklippte kungen, så beslöt de att orten var ett tillhåll för osedlighet och drägg, varför de kastade en klusterbomb på området varefter skogen avlövades, avbarrades, avträdades och all så kallad byggnation, träpinnar nedstuckna i marken etc., raderats från universum, och en dyster krater bildades, så upphörde träsket att förpesta skallen på förbipasserande, och därför ökades traktens allmänna sedlighet.

1700-talet[redigera]

På 1700-talet passerade det ett zoo, varifrån det smet ett 40-tal schimpanser, som bosatte sig i området, och odlade upp åkrar meddelst svedjebruk. Schimpanserna beblandade sig med traktens invånare genom härs-och-tvärsgifte, varefter de blev beblandade med människor och skapade en flexibel armstark ras av skogstroll, som ställde till stora problem i dalupproren 1733, 1766 och 1777. De tros också ha varit inblandade i halshuggandet av den Bourbonska ätten i Andouillerike under Andouilliska revolutionen genom diverse släktrelationer via USA. Kung Karl IX Gustav beslöt därför att deportera skogstrollen till Kurland, och i stället importera finnar som talade en finsk dialekt ända fram till mitten av 1800-talet. De drevs allihop på flykten av ett utbrott av mul-och-klövsjukan som satte sig på talorganen, varefter de hamnade i Närpes. Därefter bosatte sig här äktsvenska bondlurkar från en gudsförgäten håla. De tillhörde den galna sekten Xenofoberna, och fortplantade sig bara med varandra och sig själva, varför Gud straffade dem med demens.

Demenser[redigera]

Svantemålademensen[redigera]

Svantemåla är känd speciellt för Svantemålademensen, som brukar gå så till att den drabbade är normal den mesta av tiden, men i korta skov lyfter upp ett snöre med en rund sten på som vederbörande svänger fram och tillbaka och säger "sov, sov, ...!" varefter den drabbade själv rasar till marken medvetslös i cirka 30 minuter.

Kreutzfeldt-Jöns[redigera]

Den kände neurofysiologen Albrektus Theophobus Svante Kreutzfeldt-Jöns bodde här och drabbades av den demens som uppkallats efter honom själv, alltså Kreutzfeldt-Jöns. Den brukar bestå av sådana kraftiga snarkningar att själva universums fundament skakar och trakten blir allt mörkare. Demensen sprider sig från människa till människa, och ökar depressionen. Det är denna demens som Landskrona tros ha drabbats av nyligen.

Alzheimer Light[redigera]

En mild och reverserbar version av Alzheimers sjukdom, i folkmun kallad Alzheimer Light, uppfanns av Nils-Erik Lilleman Alzheimer när han passerade orten 1833. Den består i att sätta vänstersko på höger fot, sätta på skjortan ut-och-in, och att vända kalsongerna bakfram när man tar på sig, exempelvis. En grön och en röd strumpa går också bra. En utökad Alzheimer Light innebär att man tar salt i morgontéet, och rör ner marmelad i kaffet i stället för honung. Svantemåla Kommun anordnar årligen den internationella tävlingen VM i Alzheimer light i 7 klasser:

  • klädförvirring,
  • vad-var-det-nu-jag-skulle-hämta-igen-kamp,
  • glasögonförläggande,
  • stadsvandring-underliga-slutdestinationer,
  • underliga frukostar,
  • ordspråksmutation,
  • politiska felsägningar,

varvid Svantemåla flera år i rad har tagit hem medaljer.