Trollhättan

Från Psyklopedin
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Trollhättan är en stad som ligger där Göta älv lämnar Vänern för att bege sig till Västerhavet. Befolkningen på cirka 50 000 så kallade trollhättebor har en gång i livet hittat sin plats på ena eller andra sidan älven. De har sedan inte kunnat flytta eftersom Saab har lagt ner, det blivit ont om arbete och huspriserna därmed sjunkit kraftigt. Nå, de som bor i hyresrätt kan ju flytta om de vill förstås.

En sak som är speciell med Trollhättan, arbetarstaden, är att närliggande Vänersborg betraktas med viss skepsis. Liknande motsättningar finns nog mellan många grannstäder i vårt land, men det som gör detta fall speciellt är att det kan vara lite svårt för besökande att hitta. Det finns nämligen inga vägskyltar mot Vänersborg i Trollhättan. Det finns heller inga vägskyltar mot Trollhättan i Vänersborg. Det där spelade förstås större roll förr, innan gps-navigeringen. Vissa människor sägs fortfarande irra runt i Trollhättan utan att hitta till Vänersborg och tvärtom.

Straffsystem[redigera]

På grund av motsättningarna tillämpar staden ett för Sverige unikt straffsystem. Den som ertappas med brott i Trollhättan får paddla uppströms älven till Vänersborg och stanna där tills hen blivit snäll igen. Blir hen inte snäll blir hen vänersborgare istället. Eller "borgare" som trollhätteborna säger.