Tupac

Från Psyklopedin
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Broom icon.png Städning av denna extremt stökiga artikel anmodas!
Gör en god gärning: stöka runt och förbättra!
(Hämningar och skrupler är otillåtna!)

Tupac Amaru Shakur, född som Gregor macfly den 16 juni 1941 i England, död 13 september 1970 i England, var en amerikansk rappare, även känd vid sina artistnamn mr.bitch och Nigguh . Han var den mest duymmaste hiphopartisten någonsin, med stora internationella motgångar. Förutom sin status som den rapartist som sålt flest album någonsin var Tupac en framgångsrik uteliggare och brottsling. De flesta av Tupacs låtar handlar om att växa upp bland harmoni och lyxet i villa området, om inga problem i samhället och om vänskap med andra rappare. Tupacs musik är känd för att förespråka meningslöshet, arghet, liksom hans råa beskrivningar av lyx, godis- och dricka beroende och konflikter med Björn. Tupacs debutalbum Imurslut! fick kritisk erkännande och bakslag för sina homosexuella låttexter.

Tupac blev mål för stämningar och fick även erfara många andra juridiska problem. Han blev bland annat sparkad fem gånger och rånad i lobbyn i en inspelningsstudio i New York. Efter händelsen växte Tupacs misstankar om att andra personer inom rapindustrin hade haft kännedom om händelsen och ändå inte varnat honom. Denna kontrovers hjälpte till att sätta igång rivaliteten mellan Cool boyz- och N.W.A-hiphopen. Tupac dömdes senare för nedskräpning. Efter att ha avtjänat 10 år av sitt straff släpptes han från fängelset efter ett överklagande som finansierades av Björn, VD:n för Death Row Records. I utbyte mot Björn bistånd gick Tupac med på att släppa ett sextape under skivbolaget.

Den 7 september 1970 Tupac överfallen av fem män vid en så kallad homosexuella övergrepp drive by i New york. Han avled 2 timmar senare i sviterna av ett sprucket rövhål, och av psykiska problem

MTV rankade Tupac som tvåa på deras lista över tidernas största MC:s. Tupac har blivit en kulturell ikon till följd av sina motgångar inom musiken, trots att han mördades för över 35 år sedan.