Vandöd

Från Psyklopedin
Hoppa till navigering Hoppa till sök
En serie om döden
Ori flame skull.jpg
Döden
Döden-döden
Döden-döden-döden
Cinder Glow
Nangijala
Ruskig död
Vandöda

Vandöda är folk som helt enkelt vägrar dö, och därför inte dör. Potentiellt sett har en vandöd evigt liv, men efter att kroppen har sönderfallit en hel del, så är det relativt vanligt att vandöda beslutar sig för att trots allt dö, eftersom deras sociala liv börjar bli lidande; vampyrer (se nedan) har dock sällan detta problem. Emellertid finns det en liten elit av vandöda, som genomlider de initiala besvärliga stadierna av vandödhet, så att deras sociokulturella roll och status som vandöda stärks, under det att de förskaffar sig en stark samhällsposition så att de har möjlighet att påverka samhällets politiska stöttepelare. Som Vavtrudner sa: "Det som dött kan ta mig fan dö än gång till".

Olika slags vandöda[redigera]

De mest kända sorterna av vandöda är:

Zombie.jpg
  • Zombierna: som tillverkas av Voodoo-präster av människor som inte uppträtt korrekt, zombier hålles ofta på zombie-farmer, där de får göra slavarbete i all evighet - vilket av kapitalägare i väst anses vara en föredömlig anställningsform - man överväger således i hela västvärlden att upprätta zombiefarmer som ersättning för att ha anställda;
Ghost 165.jpg
  • Skelett: blir zombierna när allt kött på dem ruttnat och fallit av, och luktar därför mindre illa än zombier. De vandöda som alltså gått igenom det något negativa zombiestadiet, blir alltså skelett, och brukar på grund av sin kroppsliga konstitution ses som "ej arbetsföra", och blir därmed utkastade från zombiefarmerna till en längre pension. Skelett brukar därför vara de vandödas "positivister", de skrattar glatt och förhöjer allmänt stämningen bland andra vandöda, varför de är mycket populära på fester, samtidigt som deras naturliga begåvning för att steppa och dansa, gör dem till fina attraktioner.
Ghost rider2.jpg
  • Spöken: är mer än välkända för var och en - de används främst för att övertyga barn att äta leverstuvning och blodpudding. Spöken kan även användas för att hämnas på någon misshaglig person, det vanligaste är att man låter spöket gastkrama dem man "vill åt". Spöken brukar öppna konsultbyråer för att hyra ut sina tjänster till alla möjliga sorters kunder som har speciella disciplinbehov. Amerikanska mammor och amerikanska fängelser anses vara storkonsumenter av spöktjänster, och USA, Nordkorea och Japan har upprättat speciell spökproduktion genom att ha dödsstraff för speciellt misshagliga personer. Spöken uppstår också i stora mängder vid mord och krig.
Headless-marvin.jpg
  • Gastar: är annars den sorts spöken som är mest benägna att gastkrama, de gör det gärna spontant och villigt i underhållningssyfte, bland annat finns dedicerade sport-gastar, som står till tjänst med gastkramning åt åskådare inför spännande sporter. Dylika deckar-gastar och thriller-gastar finns också.
  • Likspöken: (draug på fornnordiska) är gamla hedervärda spöken från fornnordisk tid, bl.a. finns i Eddan ett berömt likspöke vid namn Glam omnämnd som hjälte. På engelska kallar man likspöken för "liches". De har förmåga att förbanna med blicken, som specialitet, och att växa sig stora som hus och krossa folk genom att sätta sig på dem. De kan även gå in i de levandes drömmar och driva dem till vansinne från insidan.
  • Stockholmare: hjärndöda liktydigt med vandöda eller odöda likspöken.
  • Vampyrer: är speciellt föredömliga vandöda, ofta av stilig statur och charmigt utseende, som erbjuder människor evigt liv, och därför systematiskt gynnar vandödhetens sak.

Se även[redigera]