Videovåld

Från Psyklopedin
Hoppa till: navigering, psyka

”Stäng genast av den där våldsamma videofilmen, barn. En härlig sommardag som den här borde ni vara ute och ha roligt med lek, fotboll och slagsmål”

~ Gudrun Schyman om videovåld

”Videovåldet är onödigt. Det visas ju så mycket häftigt våld på bio, TV och dvd”

~ Moder Teresa om videovåld

”I Sovjetryssland skyller videovåldet samhällsproblemen på DIG!!

~ Rysk Reversal om videovåld

”We can't let our young people know so much about the truth so early”

~ George W Bush om videovåld

”Där satt den!”

~ Göran Persson om videovåld

Videovåld debatterades så livligt i Sverige den 2 december 1980 att inbördeskrig utbröt mellan de som ville förbjuda videovåld och de som ville ha det tillåtet. Detta filmades såklart och DVD-samlingar från detta är i dag bland det som säljer bäst. De stridande parterna slöt vapenstillestånd först 1994, och fredsfördraget undertecknades inte förrän den 2 december 2005. Vissa beskyllde videovåldet för att ha inspirerat till inbördeskriget, men då meningsmotståndare hävdade annat utbröt den 1 januari 2006 ett nytt inbördeskrig i Sverige. Den 1 augusti 2006, då DVD mördat video, var det hela slut.

Videovåldets härjningar[redigera]

Debatten svängde till videovåldsmotståndarnas fördel 1981, då video dödade radiostjärnan. Mordet visades i MTV. År 1980 försvan stora delar av södra Amerikas barn från skolan på grund av videovåldet. Men efter en rast med mandelbullar och rökheroin så återhämta sig Amerika och var klara att åka till skolan innan klockan 17:00.

Är videovåld skadligt för barn?[redigera]

I debatten om videovåld talas det ofta om att videovåldet skulle vara skadligt för barnen. Kan då videovåldet verkligen skada barnen? En forskare i USA gjorde 1997 ett test om detta. Han reste till en förskola och bad förskollärarna sätta på en våldsam film. Då barnen sett filmen frågade han dem om de hade ont någonstans, och i så fall om skadan uppkommit efter att filmen slagits på. Ingen hade skadats då de såg filmen. Hans slutsats var att videovåld är helt oskadligt för barn.

Videovåldet minskar[redigera]

Med lanseringen av DVD har videovåldet minskat, och videovåldet anses inte längre förklara allt våld i världen från minsta lilla sandlådebråk till största kärnvapenkrig. DVD mördade dessutom Video den 1 augusti 2006. Däremot verkar inte termen "DVD-våld" ha slagit igenom. Men genom historien har många människor alltid behövt någon/något att beskylla för alla problem som finns här i världen. Många, särskilt inom den kristna högern och den kristna vänstern i USA. Vad/vem står står härnäst på tur att beskyllas; kanske något av följande:

Eller kanske rent av DU! Ingen människa vet dock än så länge.

Se även[redigera]